Quants zorgen voor rust aan het beursfront Als ook in Europa computergestuurde handel het gaat overnemen, wordt het een stuk rustiger aan het beursfront. 30 augustus 2017 09:30 • Door Martin Crum Gisteren kenden de Europese beurzen een slechte dag. Logisch, want het wapengekletter van Kim en de waterschade van Harvey maakten beleggers huiverig. Wall Street trok zich echter opvallend weinig aan van de oplopende spanningen met Noord-Korea. Amerikaanse beleggers schudden schijnbaar achteloos de zorgen van zich af. Daarmee rijst de vraag of beleggers in de VS soms hun zenuwen beter in bedwang hebben dan de gemiddelde belegger in Europa. Hoewel dit zeker niet geheel valt uit te sluiten, is die redenatie wel erg kort door de bocht. Het antwoord lijkt eerder in de tech-hoek gezocht te kunnen worden. It's all about... Quants! De Zwitserse zakenbank Credit Suisse besloot onlangs eens in de materie te duiken en constateerde in een rapport dat quants, geautomatiseerde (robot) handel, een steeds groter deel uitmaken van de transacties op Wall Street. En dat is om meerdere redenen interessant. Credit Suisse stelt weliswaar dat het onmogelijk is het exacte percentage geautomatiseerde trades versus regulier te bepalen, maar stelt wel vast dat quants de dominante factor zijn op zowel het handelsplatform van de Zwitserse bank als de bredere markt. JP Morgan Chase durft wél met harde percentages te komen. De Amerikanen schatten dat 60% van het handelsvolume wordt veroorzaakt door quants waar dit tien jaar geleden nog om circa 30% ging. De rol van managers bij beleggingsfondsen is sterk op zijn retour: die zouden nog slechts 10% van het handelsvolume uitmaken. Geen emotie Die ontwikkeling is om meerdere redenen interessant. Dat zou, deels, de opmerkelijk lage volatiliteit kunnen verklaren die kortetermijntraders tot wanhoop drijft. Immers, computers, robots, kennen geen emotie. Daarnaast geldt dat Wall Street als veruit grootste kapitaalmarkt ter wereld, vooroploopt in de ontwikkelingen. En dat zou zomaar eens (deels) kunnen verklaren waarom Europa veel meer in de stress schiet bij Kim’s trigger happy finger. Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten. Volg @martinjancrum op Twitter Deel via:
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?