Martin Crum is sinds 1 mei 2017 verbonden aan IEX als senior beleggingsanalist. Hij heeft meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring met de financiële markten bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trading financiële informatie aan derden aan.


Bekijk de pagina Wat is Premium voor meer informatie.

Nieuws

Quants zorgen voor rust aan het beursfront

Als ook in Europa computergestuurde handel het gaat overnemen, wordt het een stuk rustiger aan het beursfront.

Gisteren kenden de Europese beurzen een slechte dag. Logisch, want het wapengekletter van Kim en de waterschade van Harvey maakten beleggers huiverig. Wall Street trok zich echter opvallend weinig aan van de oplopende spanningen met Noord-Korea. Amerikaanse beleggers schudden schijnbaar achteloos de zorgen van zich af.

Daarmee rijst de vraag of beleggers in de VS soms hun zenuwen beter in bedwang hebben dan de gemiddelde belegger in Europa. Hoewel dit zeker niet geheel valt uit te sluiten, is die redenatie wel erg kort door de bocht. Het antwoord lijkt eerder in de tech-hoek gezocht te kunnen worden.

It's all about... Quants!

De Zwitserse zakenbank Credit Suisse besloot onlangs eens in de materie te duiken en constateerde in een rapport dat quants, geautomatiseerde (robot) handel, een steeds groter deel uitmaken van de transacties op Wall Street. En dat is om meerdere redenen interessant.

Credit Suisse stelt weliswaar dat het onmogelijk is het exacte percentage geautomatiseerde trades versus regulier te bepalen, maar stelt wel vast dat quants de dominante factor zijn op zowel het handelsplatform van de Zwitserse bank als de bredere markt.

JP Morgan Chase durft wél met harde percentages te komen. De Amerikanen schatten dat 60% van het handelsvolume wordt veroorzaakt door quants waar dit tien jaar geleden nog om circa 30% ging. De rol van managers bij beleggingsfondsen is sterk op zijn retour: die zouden nog slechts 10% van het handelsvolume uitmaken.

Geen emotie

Die ontwikkeling is om meerdere redenen interessant. Dat zou, deels, de opmerkelijk lage volatiliteit kunnen verklaren die kortetermijntraders tot wanhoop drijft. Immers, computers, robots, kennen geen emotie.

Daarnaast geldt dat Wall Street als veruit grootste kapitaalmarkt ter wereld, vooroploopt in de ontwikkelingen. En dat zou zomaar eens (deels) kunnen verklaren waarom Europa veel meer in de stress schiet bij Kim’s trigger happy finger.


Martin Crum is senior beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Lees meer

Assetallocatie