Quants zorgen voor rust aan het beursfront Als ook in Europa computergestuurde handel het gaat overnemen, wordt het een stuk rustiger aan het beursfront. 30 augustus 2017 09:30 • Door Martin Crum Gisteren kenden de Europese beurzen een slechte dag. Logisch, want het wapengekletter van Kim en de waterschade van Harvey maakten beleggers huiverig. Wall Street trok zich echter opvallend weinig aan van de oplopende spanningen met Noord-Korea. Amerikaanse beleggers schudden schijnbaar achteloos de zorgen van zich af. Daarmee rijst de vraag of beleggers in de VS soms hun zenuwen beter in bedwang hebben dan de gemiddelde belegger in Europa. Hoewel dit zeker niet geheel valt uit te sluiten, is die redenatie wel erg kort door de bocht. Het antwoord lijkt eerder in de tech-hoek gezocht te kunnen worden. It's all about... Quants! De Zwitserse zakenbank Credit Suisse besloot onlangs eens in de materie te duiken en constateerde in een rapport dat quants, geautomatiseerde (robot) handel, een steeds groter deel uitmaken van de transacties op Wall Street. En dat is om meerdere redenen interessant. Credit Suisse stelt weliswaar dat het onmogelijk is het exacte percentage geautomatiseerde trades versus regulier te bepalen, maar stelt wel vast dat quants de dominante factor zijn op zowel het handelsplatform van de Zwitserse bank als de bredere markt. JP Morgan Chase durft wél met harde percentages te komen. De Amerikanen schatten dat 60% van het handelsvolume wordt veroorzaakt door quants waar dit tien jaar geleden nog om circa 30% ging. De rol van managers bij beleggingsfondsen is sterk op zijn retour: die zouden nog slechts 10% van het handelsvolume uitmaken. Geen emotie Die ontwikkeling is om meerdere redenen interessant. Dat zou, deels, de opmerkelijk lage volatiliteit kunnen verklaren die kortetermijntraders tot wanhoop drijft. Immers, computers, robots, kennen geen emotie. Daarnaast geldt dat Wall Street als veruit grootste kapitaalmarkt ter wereld, vooroploopt in de ontwikkelingen. En dat zou zomaar eens (deels) kunnen verklaren waarom Europa veel meer in de stress schiet bij Kim’s trigger happy finger. Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten. Volg @martinjancrum op Twitter Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.