Nieuws

De rampzallige gevolgen van deglobalisering

Nationalisme en protectionisme bedreigen de wereldeconomie en daarmee onze welvaart. Het is volgens Columbia Threadneedle dè manier om een einde te maken aan de huidige bullmarkt.

Nationalisme en protectionisme zijn bezig aan een opmars. Voor regeringsleiders als Donald Trump is de globalisering van productieprocessen vooral negatief. "Het vernietigt Amerikaanse banen." Maar de waarheid is dat globalisering de wereld ongelofelijk veel extra welvaart heeft opgeleverd, en daar profiteert bijna iedereen van: bedrijven en mensen.

Althans dat is de mening van een team van effectenspecialisten van Columbia Threadneedle Investments. Aan de hand van tal van voorbeelden van bedrijven laten ze zien hoe desastreus nieuwe handelsbarrières zouden uitpakken voor de wereldeconomie.

Grensbelasting

Neem de border tax van 20% op importen die Trump wil invoeren (tegen de wens van veel Republikeinse collega's). Volgens Columbia Threadneedle is dat een heel slecht idee, dat misschien een paar extra banen oplevert in de VS, maar daar staat tegenover dat er veel meer verdwijnen in China, Mexico en andere landen.

De getroffen landen zullen uiteraard ook niet rustig achteroverleunend de straftarieven over zich heen laten komen. Er zullen tegenmaatregelen genomen worden die het Amerikaanse bedrijfsleven schaden. Landen zullen het bovendien niet meer zo nauw nemen met beschermd intellectueel eigendom. Het kopiëren van producten – wat toch al een probleem is – zal volgens Columbia Threadneedle explosief toenemen.

Robots goedkoper

Een van de grootste veranderingen van de laatste decennia is dat er niet alleen meer wereldhandel is als gevolg van betere afspraken binnen de WTO, maar ook dat bedrijven hun productieprocessen verspreid hebben over de hele wereld. Amerikaanse bedrijven die gedwongen worden een deel van hun productie naar de VS terug te halen zullen derhalve te maken krijgen met hogere arbeidskosten. 

Het gevolg, zo denkt Columbia Threadneedle, is dat er naar alternatieven wordt gezocht voor mensen. Met andere woorden deglobalisering zorgt voor een versnelling van digitalisering en automatisering.

Er zijn natuurlijk ook winnaars. De bedrijven die robots maken zullen bijvoorbeeld best garen kunnen spinnen. Bovendien zuller er zowel in de VS als Europa kleine bedrijven zijn die opeens meer opdrachten krijgen, omdat de import uit opkomende markten wegvalt.

Einde bullmarkt

Threadneedle is er echter van overtuigd dat de effecten per saldo zeer negatief zullen zijn, voor zowel bedrijven die het zullen voelen in de portemonee, als de mensen die voor hun werk afhankelijk zijn van gezonde bedrijven.

Dat staat nog los van de gevolgen die protectionisme zullen hebben op de obligatiemarkt. Minder goederenhandel betekent hogere prijzen, dat weet elke econoom. En hogere inflatie betekent dat de bullmarkt voor obligaties na 35 jaar vermoedelijk ten einde komt, met alle gevolgen van dien. Want als we in de wereld een groot gemeenschappelijk probleem hebben dan is dat de enorme schuldenberg die we de laatste decennia hebben opgebouwd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Pensioen