Nieuws

Recessierisico in Nederland, Duitsland en Italië neemt toe

Op basis van de laatste cijfers van inkoopmanagers is het volgens hoofdeconoom Steven Bell van vermogensbeheerder Columbia Threadneedle logisch dat er in verschillende Europese landen, zoals Nederland, angst is voor een spoedige recessie.

Recent daalden de Europese, Britse en Amerikaanse inkoopmanagersindices behoorlijk. De indices worden nauw in de gaten gehouden, aangezien ze als precieze, actuele indicatoren van de economische activiteit worden beschouwd.

De samengestelde index voor Europa en het Verenigd Koninkrijk daalde zelfs tot onder de 50. “Dit wijst op krimp,” aldus Steven Bell.  "De angst voor een recessie is hierdoor voornamelijk in Nederland, Duitsland en Italië opnieuw aangewakkerd. Het lijkt erop dat het Verenigd Koninkrijk met een zwakke groei de dans ontspringt."

Steven Bell
Steven Bell van Columbia Threadneedle

Afnemend vertrouwen

De dalende inflatie en lage werkloosheidscijfers scheppen in Europa wellicht een optimistisch beeld, maar verschillende indicatoren wijzen volgens Bell op een recessie. "Het vertrouwen bij zowel consumenten als bedrijven neemt af. Consumenten zijn daardoor terughoudend om het spaargeld te gebruiken dat ze in de pandemie verzameld hebben.

Ook zijn de energieprijzen nog niet terug op het niveau van voordat Rusland de gaskraan dichtdraaide. De Duitse bedrijven, die hier eerder hun voordeel mee deden, kunnen daardoor niet langer concurreren. Daarnaast neemt het aantal bedrijfsfaillissementen toe en vormen de renteverhogingen een verdere bron van zorgen." Toch zijn er ook positieve uitzonderingen. De Spaanse detailhandelsverkoop doet het bijvoorbeeld goed.

Rente stijgt verder

Maar aangezien de inflatie zich nog ver boven de doelstelling van de ECB bevindt, zal de rente verder stijgen en wordt deze winter mogelijk getekend door economische krimp en een beperkte stijging van de werkloosheidscijfers. 

Bell blijft de inkoopmanagersindices in de gaten houden, ondanks dat ze al een tijdje een te pessimistisch beeld schetsen van de economische groei. "Vooral in Nederland, Duitsland en Italië komt het beeld van de inkoopmanagersindices overeen met de harde cijfers."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie