Nieuws

Mamma mia! De problemen van Italië stapelen zich op

De problemen van Italië zijn groot. De schuld is hoog, de economie wil niet groeien en de banken zitten in de problemen. Krijgt de euro de schuld?

Volgens Bloomberg is het land de grootste bron van zorgen binnen de Europese Unie. De problemen in Griekenland, Ierland, Spanje en Portugal zijn geadresseerd. Voor Italië geldt dat vooralsnog niet.

Er moet een politieke oplossing komen. Dat is echter nauwelijks mogelijk voordat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Die moeten voor mei volgend jaar plaatsvinden. Sommige partijen, zoals die van voormalig premier Matteo Renzi hebben daar een voorkeur voor.

Maar president Sergio Mattarella, die de verkiezingen moet uitschrijven, heeft aangegeven dat hij tot volgend voorjaar wil wachten. De grootste problemen van Italië op een rij:

  1. Italië heeft met een overheidsschuld van 133% na Griekenland de grootste schuldenberg binnen de EU.
  2. Daarnaast laat de economische groei al meer dan een decennium ernstig te wensen over.
  3. Daar komt nog bij dat diverse Italiaanse banken overheidssteun nodig hebben. Dat zorgt voor een politiek explosieve situatie.

Politieke schermutselingen

De regering, geleid door de Democratic Party van Renzi, die na het referendum dat hij vorig jaar verloor terugtrad als premier, heeft een flinterdunne meerderheid. De partij moet de komende maanden zorgen dat de nieuwe begroting wordt goedgekeurd.

Het tekort moet met 0,3% worden teruggevoerd, wat een helse opgave blijkt te zijn. Bij de komende verkiezingen strijden drie groepen om de macht. Naast de Democratic Party gooit ook de populistischte Vijf Sterren-beweging hoge ogen.

Als die partij een meerderheid behaalt, is de kans groot dat er een referendum komt over het behoud van de euro. De eenheidsmunt wordt door veel Italianen gezien als de bron van alle ellende. Constitutioneel zitten er echter veel haken en ogen, en talloze voorwaarden, aan een dergelijk referendum.

De derde politieke groepering van belang zijn de rechtse partijen. Voormalig premier Silvio Berlusconi is opnieuw bezig met een comeback. Zijn Forza Italia partij is echter in strijd met de Northern League van Matteo Salvini. Het is mogelijk dat Forza Italia een nieuwe regering van Renzi zal steunen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?