Nieuws

Tail risk-portefeuille beschermt tegen een mogelijke crash

Komt die (Amerikaanse) crash er nu of niet. Beleggingsadviseur Meb Faber zet alvast een staartrisicoportefeuille op ter bescherming.

Het is een kwestie van tijd tot de volgende beurscrisis, althans dat denkt beleggingsadviseur Meb Faber. Hij vraagt zich af hoeveel beleggers terugdenken aan de periodes vanaf februari 2000 en september 2008.

Tijdens de internetcrisis van 2000 verloor de Nasdaq-index meer dan 70% van zijn waarde. In de nasleep van de kredietcrisis van 2008 verloor de S&P index meer dan 50%. Volgens Faber zijn er diverse manieren om de ernstigste gevolgen van een volgende crisis te vermijden.

Zo kan een deel van de portefeuille in minder risicovolle beleggingscategorieën worden belegd, zoals obligaties. De Amerikaan Faber is ook een groot voorstander van het kopen van relatief goedkopere wereldwijde aandelen en obligaties.

Bescherming met puts

Faber suggereert om nu een deel van de portefeuille te gebruiken om de gehele portefeuille te beschermen tegen mogelijke tegenvallers. Daartoe wordt een zogenoemde tail risk-portefeuille samengesteld. Met 5% van deze portefeuille worden maandelijks out of the money-puts gekocht.

Het leeuwendeel van deze portefeuille bestaat uit overheidsobligaties, in dit geval Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar. Een dergelijke portefeuille zal voor positieve rendementen zorgen als het beursklimaat tegenzit. Faber heeft berekend dat in de tien slechtste beursmaanden sinds medio 1986 een dergelijke portefeuille voor een gemiddeld rendement van 4,9% zorgt.

In slechts een van deze tien maanden wordt verlies geleden. Als naar de twee serieuze beurscrises (2000 en 2008) wordt gekeken blijkt de tail risk-portefeuille nog succesvoller. Deze zorgt dan voor een rendement van respectievelijk 42,46% en 41,35%.

Slapen heeft ook een prijs

Als naar een langere periode wordt gekeken dan blijkt het gebruik van een deze crisisproof-portefeuille minder te renderen dan een portefeuille met puur aandelen. In de periode van medio 1986 tot eind 2016 zorgt een S&P portefeuille voor een rendement van 9,89%.

Als 20% in de tail risk-portefeuille wordt gestopt daalt dit rendement naar 8,74%. Hoe meer tail risk, hoe lager het langetermijnrendement. Toch is het volgens Faber het overwegen waard.

Rendement is immers niet alles, redeneert hij. De volatiliteit van de portefeuille daalt aanzienlijk. Het voorkomen van slapeloze nachten is ook iets waard, is de aanbeveling van Faber. Dat geldt zeker voor beleggingsadviseurs. En het geldt extra in periodes waarin aandelen zo duur zijn als dit moment.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus