Nieuws

Exit Brexit? De reacties op de uitslag van de Britse verkiezingen

De Britse verkiezingsuitslag is binnen. Premier May heeft gegokt en verloren. Wat nu? IEXProfs peilt vandaag de stemming onder professionele beleggers.

De Conservatieven zijn na de Britse verkiezingen van gisteren nog altijd de grootste, maar zij zijn hun meerderheid in het Lagerhuis wel kwijt. De beslissing van premier Theresa May om vervroegde verkiezingen uit te schrijven om na een denderende overwining eenvoudiger een harde Brexit te kunnen doorvoeren, pakte totaal verkeerd uit. Zij is er niet in geslaagd haar mandaat te versterken. Integendeel.

Wat betekent de uitslag voor May en de markten? Is het exit Brexit? Hoe diep kan de pond nog vallen? De reacties van belegingshuizen en financiële media stromen binnen. IEXProfs verzamelt ze vandaag in deze blog.

Slechtst mogelijke uitslag
James Ross, fondsmanager Pan-European Equities van Janus Henderson: "De uitslag van de Britse verkiezingen zal een beperkte impact hebben op de aandelenmarkt. De winst van Trump woog bijvoorbeeld veel zwaarder. Ik reken op een verzwakking van de pond en ook op een koersdaling van Britse bedrijven, die het van hun thuismarkt moeten hebben zoals banken, retailbedrijven, vastgoedbedrijven en nutsbedrijven. Multinationals zullen daarentegen outperformen. Er is geen reden tot blijdschap. Voor het Verenigd Koninkrijk is dit de slechtst denkbare uitslag. Voorafgaand aan de verkiezingen hadden we ons advies voor Britse aandelen al verlaagd. Er is geen enkele reden om dit advies bij te stellen."

Brexit blijft Brexit
Lukas Daalder, CIO Robeco Investment Solutions: "Ook met det deze verkiezingsuitslag krijgen we gewoon de Brexit. Tijdens de onderhandelingen zal de Britse toon anders kunnen worden, maar de Brexit gaat er komen en zal dus een belangrijk marktthema blijven."

Brits investeringsklimaat nu nog slechter
Léon Cornelissen, hoofdeconoom Robeco: “De verkiezingsuitslag maakt de Brexit-onderhandelingen er nu niet makkelijker op. Het zal lastig worden om het in het Lagerhuis eens te worden over de alimentatie die voor het vertrek uit de EU moet worden betaald. Want dat bedrag kan wel oplopen tot 100 miljard pond.”
Voor de Britse economie is de uitslag niet goed: “De groei in het eerste kwartaal was slechts 0,2% (0,6% in de EU) en de inflatie steeg tot 2,7%, boven de doelstelling van de Bank of England van 2%. Ook de lonen dalen. Dit alles is natuurlijk niet goed voor het investeringsklimaat in het VK, hoewel het zwakkere pond de klap wat verzacht.”

Jongeren delen Tories klap uit

Pond grootste verliezer
ETF Securities: "De onduidelijkheid hoe een nieuwe Britse regering eruit komt te zien, drukt op de pond en het zal ook zijn effect hebben op de Brexitonderhandelingen die over twee weken beginnen. Een zwakkere Britse pond is goed voor de FTSE 100 aangezien 70% van de omzet van de grote Britse bedrijven uit het buitenland komt. De kans op een Britse renteverhoging is nu niet meer waarschijnlijk. Lichtpuntje is de winst van de Conservatieven in Schotland waardoor een referendum over een Schotse onafhankelijkheid van de baan is."

Beperkte reactie Britse obligatiemarkt

Britse obligatierentes gaan stijgen
Paul Brain, hoofd obligaties van Newton Investment Management: "De onduidelijkheid over wie het land gaat leiden en de kans op nieuwe verkiezingen versterken de onzekerheid die er al was. Het is in elk geval waarschijnlijk dat de Conservatieven hun bezuinigingsplannen niet zullen uitvoeren. Dat is voor de Britse obligatiemarkt een slechte zaak, waardoor de rentes zullen stijgen. De aanname dat we nu een zachtere Brexit zullen krijgen, deel ik niet."

Blijf weg van Britse aandelen!
Dominic Rossi, cio Fidelity International: "Het vooruitzicht van nieuwe verkiezingen binnen een paar maanden en Brexit-onderhandelingen, waarvan de uitkomst nu nog onvoorspelbaarder worden, hebben de risico's van Britse aandelen verder vergroot."

Prima uitslag
Pictet AM: "De verkiezingsuitslag is om twee redenen goed voor de Britse economie. Ten eerste moeten de Conservatieven samenwerken met de Noord-Ierse DUP en die partij is traditioneel tegen bezuinigingen. Daarnaast vertelt de uitslag ook dat de Brittsen bezuinigingsmoe zijn.  Voor de onderhandelingen over de Brexit betekent de uitslag een verzwakking van de Britse onderhandelingspositie. Dat maakt de kans op een zachtere Brexit waarschijnlijk. Ook omdat de Schotse Conservatieven en de DUP tegen een harde Brexit zijn. Wij blijven negatief over de pond. Mocht de Britse overheid meer geld gaan uitgeven, dan is dat ook slecht nieuws voor Britse obligaties (gilts). Kwetsbaar zijn ook Brits vastgoed en nutsbedrijven.
We handhaven onze positieve kijk op Britse aandelen. Een belangrijk deel van de FTSE 100-bedrijven boekt zijn omzet in het buitenland. Door de zwakke pond gaat de winstgevendheid automatisch omhoog. Mocht de nieuwe regering meer stimuleren en minder bezuinigen, dan is dat natuurlijk ook goed voor Britse bedrijven."

Pond de klos
ABN Amro: "Hoewel de pond nu te goedkoop is op basis van langetermijnverwachtingen kan de munt nog verder omlaag als de Brexitonderhandelingen eindigen zonder een overeenkomst. In dat geval kan de pond dalen tot lager dan 0,90 euro/pond."

Brexitonderhandelingen uitgesteld
Günther Oettinger, lid van de Europese Commissie: "Het is de vraag of de onderhandelingen op 19 juni kunnen beginnen zoals gepland."

Meer Britse inflatie
Alix Stewart, portfoliomanager obligaties bij Schroders: "De vooruitzichten van Brits schuldpapier zijn verslechterd. Beleggers zullen hogere rentes eisen, doordat de Britse regering meer geld zal lenen en de inflatie verder omhoog gaat. Op de langere termijn biedt de obligatiemarkt wel bescherming tegen de economische onzekerheid, die wordt aangewakkerd door de nu ontstane politieke beroering en door de naderende Brexitonderhandelingen."

Verschuiving naar zachte Brexit is goed
Ceo Richard Buxton van Old Mutual GI: "De verhoogde kans op een zachte Brexit is goed voor Britse aandelen, doordat beleggers bereid zijn meer risico's te nemen."

Britse koersen stijgen door val pond
Dat is vooral goed nieuws voor beleggers die in ponden betalen. Inwoners van de eurozone hebben er weinig aan.

Nu nog meer Brexitonzekerheid
Rem Korteweg, hoofd EU-afdeling van denktank Clingendael, geeft zijn visie aan Chris Aalberts van FTM: 'De verdeeldheid onder de Britten kan ertoe leiden dat er helemaal geen deal met de EU komt. Dit betekent een abrupte, ongeordende Brexit. Praktisch betekent dit dat Groot-Brittannië na twee jaar van de ene op de andere dag geen EU-lid meer is zonder dat er afspraken zijn over de nieuwe relatie. Dan kunnen bijvoorbeeld de handelsregels tussen de EU en Groot-Brittannië veranderen zonder dat men zich daarop heeft kunnen voorbereiden. Dat leidt dan weer tot een enorme onzekerheid. Deze mogelijkheid van een abrupte, ongeordende Brexit is op dit moment de belangrijkste voorspelling. Deze kan ook simpelweg optreden door een tekort aan tijd. De onderhandelingen mogen maar twee jaar duren."

May moet weg
Analist Neil Wilson van ETX Capital tegen Business Insider: "Sterling kreeg vanochtend nog een tikje, nu het erop lijkt dat Theresa May ondanks een desastreuze nacht hardnekkig vasthoudt aan het premierschap. Als May opstapt, schept dat onzekerheid. Maar als ze blijft wordt de situatie nog onvoorspelbaarder voor de financiële markten. Een politieke patstelling is niet goed voor het Britse pond.”

Britse aandelen blijven underperformen
Stephanie Flanders, marktstrateeg van JP Morgan AM: "Britse aandelen kunnen ook de komende tijd verder underperformen. Sinds het begin van dit jaar deden aandelen uit de eurozone het, gemeten in dollars, twee maal zo goed als Britse aandelen. Terwijl de economische vooruitzichten van het Europese vaste land per maand verbeteren neemt de zelf gekozen onzekerheid van het Verenigd Koninkrijk verder toe. Beleggers weten nu nog minder wat de uitkomst van de Brexit zal zijn. De grote boodschap aan hen is: goed blijven opletten."

Weg vrij voor softere Brexitbenadering
Allianz GI: "De verkiezingen hadden nooit een einde kunnen maken aan de onzekerheid waarmee Groot-Brittannië kampt. Dat kon niet met Brexit en een verslechterende economische situatie. Maar met dit resultaat wordt de onzekerheid alleen maar groter. Het goede nieuws is dat de uitslag de weg kan vrijmaken voor een regering die meer wil overleggen, en die de komende Brexit-onderhandelingen realistischer benadert."

The Economist rekent op spoedige nieuwe verkiezingen

Vooralsnog probeert May het samen met de Noord-Ierse DUP

Aan de andere kant, zo belangrijk zijn die Britse verkiezingen ook weer niet
John Wyn-Evans, hoofd beleggingsstrateeg van Investec Wealth & Investment: "From a global perspective we have to put this election into context. It really means very little for the rest of the world."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen