Nieuws

IEX Fonds 40 loopt verder uit

In de strijd tussen de actieve IEX Fonds 40 en de passieve IEX Index 20+ boekte de IEX Fonds 40 in mei nieuwe successen. De voorsprong werd verder uitgebouwd. Wie trokken de actieve fondskar?

Het was aan de vooravond van 2017 beloofd en ja, de belofte kwam uit. Na jaren waarin passieve fondsen de actieve concurrentie steeds weer achter zich lieten zou het dit jaar anders worden. Actieve fondsmanagers zouden eindelijk hun waarde weer kunnen bewijzen en daarmee de hogere fondskosten rechtvaardigen. 

En zo geschiedde. De actieve IEX Fonds 40 stond na vijf maanden handelen op een plus van 6,58%. De pasieve concurrent, de IEX Index 20+, moest met een plusje van 3,91% vooralsnog het antwoord schuldig blijven.

Sterke outperformance IEX Fonds 40 in 2017

IEXFonds 40 presteert beter dan IEX Index 20+

Ook in mei versloeg de IEX Fonds 40 (+0,64%) zijn passieve tegenhanger (-0,11%). 

IEX Fonds 40 liep in mei verder uit

IEX40 in mei 2017

Stijgers & dalers

Aandelen Japan en Nederland deden het wederom goed. Het Nederlandse smallcapfonds Teslin Darlin boekte in mei zelfs een winst van 3,77% waardoor het rendement ytd uitkwam op bijna 30%. Het is daarmee het best presterende fonds van de IEX Fonds 40. By far. De nummer 2, het Kempen Orange Fund, dat ook in Nederlandse smallcaps belegt, rendeerde met een kleine 20% een stuk minder, al zullen de aandeelhouders van het Orange Fund verder niet klagen.

Andere fondscategorieën, die het in mei goed deden, waren Europese aandelen, Europees vastgoed, ouderwetse grondstoffen. 

Verliezers waren er ook. Het normaal sterk presterende Robeco Asia-Pacifics Equities verloor in mei 2,16%. Het Fidelity Funds America boete een min van 3,36%. Verder was mei vooral een vervelende maand voor beleggers met een voorkeur voor de wat meer risicovollere obligaties. Zowel high yield als EMD verloor flink (gemiddeld meer dan 2%) aan waarde. 

De prestaties van alle 40 IEX Fonds 40-fondsen in mei 2017

ALT TXT
Klik op de afbeelding voor de performance van de IEX Fonds 40 in pdf


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen