IEX Fonds 40 loopt verder uit In de strijd tussen de actieve IEX Fonds 40 en de passieve IEX Index 20+ boekte de IEX Fonds 40 in mei nieuwe successen. De voorsprong werd verder uitgebouwd. Wie trokken de actieve fondskar? 7 juni 2017 15:30 • Door Rob Stallinga Het was aan de vooravond van 2017 beloofd en ja, de belofte kwam uit. Na jaren waarin passieve fondsen de actieve concurrentie steeds weer achter zich lieten zou het dit jaar anders worden. Actieve fondsmanagers zouden eindelijk hun waarde weer kunnen bewijzen en daarmee de hogere fondskosten rechtvaardigen. En zo geschiedde. De actieve IEX Fonds 40 stond na vijf maanden handelen op een plus van 6,58%. De pasieve concurrent, de IEX Index 20+, moest met een plusje van 3,91% vooralsnog het antwoord schuldig blijven. Sterke outperformance IEX Fonds 40 in 2017 Ook in mei versloeg de IEX Fonds 40 (+0,64%) zijn passieve tegenhanger (-0,11%). IEX Fonds 40 liep in mei verder uit Stijgers & dalers Aandelen Japan en Nederland deden het wederom goed. Het Nederlandse smallcapfonds Teslin Darlin boekte in mei zelfs een winst van 3,77% waardoor het rendement ytd uitkwam op bijna 30%. Het is daarmee het best presterende fonds van de IEX Fonds 40. By far. De nummer 2, het Kempen Orange Fund, dat ook in Nederlandse smallcaps belegt, rendeerde met een kleine 20% een stuk minder, al zullen de aandeelhouders van het Orange Fund verder niet klagen. Andere fondscategorieën, die het in mei goed deden, waren Europese aandelen, Europees vastgoed, ouderwetse grondstoffen. Verliezers waren er ook. Het normaal sterk presterende Robeco Asia-Pacifics Equities verloor in mei 2,16%. Het Fidelity Funds America boete een min van 3,36%. Verder was mei vooral een vervelende maand voor beleggers met een voorkeur voor de wat meer risicovollere obligaties. Zowel high yield als EMD verloor flink (gemiddeld meer dan 2%) aan waarde. De prestaties van alle 40 IEX Fonds 40-fondsen in mei 2017 Klik op de afbeelding voor de performance van de IEX Fonds 40 in pdf Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.