Nieuws

Ook AI is geen reden om actief te beleggen

2022 was weer een extreem slecht jaar voor actieve fondsmanagers. Met kunstmatige intelligentie zal het niet veel beter worden, denkt Angelo Calvello.

2022 was een beursjaar met veel beweging. Het waren niet de usual suspects, zoals Big Tech en Big Farma, die het goed deden. Om de outperformers te vinden moest er hard gezocht worden, vooral in energiesector. Eigenlijk de ideale omstandigheden voor actieve fondsmanagers om te laten zien uit welk hout ze gesneden zijn.

Maar helaas, het was weer niks, constateert Angelo Calvello in een column voor RIAIntel. Zelfs in minder efficiënte marktsegmenten zoals beursgenoteerd vastgoed (REIT's) en small-en midcaps waren de resultaten slechter dan ooit.

9 van de 10 actieve fondsen legden het af tegenover hun benchmark. Bij obligaties waren de resultaten iets beter, maar ook daar deden maar 6 van de 17 fondsen het beter dan de index.

Tijd om over te stappen

Volgens Calvello is het een nieuw signaal voor beleggers dat ze over moeten stappen op ETF's of indexfondsen. De afgelopen 20 jaar heeft bijna 95% van de actieve aandelenfondsen het in absolute zin slechter gedaan dan hun benchmarks.

Nu besluiten om in de overige 5% te beleggen, heeft ook geen zin, omdat actieve fondsen die het in het ene jaar goed doen, vaak slecht presteren in het jaar erna.

Er is met andere woorden geen peil op te trekken welk fonds als volgende outperformt. Het is een constant stuivertje wisselen. Statistisch gezien is de kans dat een outperformer het succes in een volgende periode haalt zelfs kleiner dan 50%, blijkt uit onderzoek van S&P Dow Jones.

Kunstmatige intelligentie

Veel actieve fondsmanagers hopen dat kunstmatige intelligentie kan helpen de resultaten te verbeteren. Ook Calvello denkt dat het vermogensbeheer drastisch gaat veranderen. Maar of het de redding is van actieve fondsmanagers, betwijfelt hij.

Feit is dat met AI en machine learning grote hoeveelheden data beter, sneller en efficiënter kunnen worden onderzocht op complexe patronen of afwijkingen, die kunnen duiden op een over- of onderwaardering van een aandeel of sector.

Menselijk falen

Het mooiste is dat AI geen waardeoordeel heeft. AI doet zijn werk zonder menselijke vooroordelen, waardoor klassieke beleggingsfouten, voortkomend uit angst of hebzucht, kunnen worden voorkomen.

Uit een enquête in de VS van de The Motley Fool blijkt dat 77% van de mensen met hoge inkomens daarom nu al gebruikmaken van AI om kansvolle aandelen op te sporen. Een ander onderzoek van Morgan Stanley Wealth Management komt uit op een percentage van 72% particulieren die geloven dat AI een “game changer” is.

Magic bullit?

Maar dat wil nog niet zeggen dat het een “magic bullet” is voor actieve fondsmanagers. Ten eerste is het niet zo makkelijk om betere AI te ontwerpen dan wat er algemeen beschikbaar is en de ontwikkelingskosten zijn hoog.

Ten tweede is er ook met AI geen garantie dat de resultaten beter zijn dan het marktgemiddelde, laat staan dat de alpha zo hoog is dat het voldoende is om te compenseren voor hogere beheerkosten. Aldus Calvello.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie