Nieuws

Candriam sluit een van zijn mixfondsen

Candriam is bezig met een optimalisering van zijn productportefeuille. Dit keer verdwijnt daardoor een mixfonds.

De Belgische Candriam Investors Groep heeft besloten een van zijn mixfondsen te sluiten. Het gaat om het Dynamix Global 93 fonds van fondsbeheerder Nadège Duffosé. Dit meldt Citywire Selector op zijn website. 

Volgens een woordvoerder moet de sluiting worden gezien als onderdeel van een stroomlijning van het fondsenaanbod. Eerder werden al twee andere fondsen van Duffosé samengevoegd.

Wat waaarschijnlijk ook een rol gespeeld heeft, zijn de relatief slechte resultaten van het fonds en de kleine omvang van 20,38 miljoen euro.

Marktaandeel

Het Dynamix Global 93 fonds - dat zowel in aandelen als obligaties belegt - heeft sinds 1 januari 2015 een rendement behaald van slechts 5%. Het grootste deel van dat rendement werd dit jaar behaald (3,4%).

Candriam is zeker niet de enige vermogensbeheerder die zijn fondsenmix optimaliseert. Veel fondsmanagers staan onder druk vanwege de opkomst van het indexbeleggen. Met name BlackRock (met iShares) en Vanguard kapen steeds meer marktaandeel weg.

Dat betekent dat actief beheerde fondsen alle zeilen bij moeten zetten om het de klant naar de zin te maken. Dat actief het daarbij niet altijd wint van passief bleek onlangs in Nederland met de keus van SNS om van beheerder te wisselen. SNS stapt over van Actiam naar ASN. Volgens SNS omdat ASN (actief) beter in staat is écht groene aandelen en obligaties te selecteren dan Actiam (passief).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen