Nieuws

Smart bèta-fondsen groeien als kool

De bloei van smart bèta-fondsen is in het eerste kwartaal onverminderd doorgegaan. Sommige beleggingsexperts waarschuwen voor oververhitting en luchtbellen.

De bloei van smart bèta-fondsen is in het eerste kwartaal onverminderd doorgegaan. Volgens The Financial Times is er het eerste kwartaal 24 miljard dollar bijgekomen na de 57 miljard dollar in 2016. Van het totale vermogen in ETF's (4000 miljard dollar) is nu een zevende deel belegd in smart bèta-fondsen.

De groei gaat zo snel dat zelfs verstokte ETF-liefhebbers er met enige zorg naar kijken. Het meest opvallend was vorig jaar de waarschuwing van Rob Arnott, de godfather van smart bèta. Hij waarschuwde beleggers voor luchtbellen. "De komende drie tot vijf jaar verwacht ik dat veel beleggers teleurgesteld zullen raken."

Een andere bekende criticus is Jack Bogle, de oprichter van Vanguard en de eerste indexfondsen. Hij zei onlangs tegenover Bloomberg weinig heil te zien in smart bèta-fondsen. "Ik zal niet zo ver gaan om ze stupide te noemen, maar ik vind wel dat ze beloften doen die ze niet na kunnen komen."

Bubbels

Andere partijen maken zich minder zorgen. Martin Weithofer, hoofd strategische beta bij Deutsche Bank Asset Management, ziet vooralsnog geen enkele reden bang te zijn voor bubbels. Door de vrij brede spreiding - ook bij smart bèta -  is het risico laag, en is er voldoende ruimte te groeien.

Veel hangt waarschijnlijk af van het soort smart bèta-ETF waarin belegd wordt. Ze zijn er namelijk in talloze vormen en maten.

Combi actief-passief

Feitelijk zijn smart bèta-fondsen een mix van actief en passief beheerde fondsen. In plaats van een brede index wordt er gezocht naar een mandje van aandelen dat iets speciaals vertegenwoordigd.

Dat kunnen bijvoorbeeld allemaal aandelen zijn die het in het verleden goed hebben gedaan of uit een bepaalde sector komen. Het kunnen aandelen zijn met een hoog dividend, veel winstgroei, lage marktkapitalisatie, of een lage koerswinstverhouding.

Twee vliegen 

Institutionele beleggers hopen op die manier twee vliegen in een klap te slaan. Ten eerste zijn de beheerkosten lager dan bij actief beheerde fondsen. En ten tweede halen de smart bèta-fondsen in theorie een hoger rendement dan het marktgemiddelde.

Of dit laatste ook echt zo is daar heeft de wetenschap nog geen antwoord op. Er zijn ook voorbeelden van smart bèta-fondsen die het de laatste jaren helemaal niet zo goed gedaan hebben. Het meest prominente voorbeeld van het moment zijn grondstoffen-ETF's

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen