Nieuws

Wijze lessen van Jack Bogle

Volgens beursveteraan Jack Bogle moeten beleggers de komende decennia genoegen nemen met minder rendement.

Een goede vette correctie op de aandelenmarkt is een zegen, geen vloek. Dat zegt beursveteraan Jack Bogle. Vooral jonge mensen moeten volgens hem een correctie aangrijpen om aandelen bij te kopen. "Laat je niet afschrikken door dalende koersen, maar zie het als de kans van je leven."

Helaas is de realiteit anders, zegt de bedenker van de eerste indexfondsen en oprichter van Vanguard in een gesprek met Market Watch. "In een grote bullmarkt, voelen de mensen zich goed, ze zijn optimistisch en willen steeds meer aandelen kopen. Terwijl ze in een bearmarkt doodsbang worden en het liefst elke cent uit aandelen willen halen. Ze kopen dus hoog en verkopen laag. Een absolute ramp voor elke belegger. Wie winst wil maken, moet zelfdiscipline hebben."

De Grote Depressie

Zelf heeft hij zich overigens niet altijd aan deze gouden regel van het contraire beleggen gehouden. Bogle is een kind van de Grote Depressie. Geboren in 1929, Een periode waarin zijn ouders het hele familiekapitaal verloren.

Door die ervaring, zo zegt Bogle, is hij conservatiever geworden dan noodzakelijk. Hij was in ieder geval naar eigen zeggen veel sneller rijk geworden als hij wat minder in obligaties en wat meer in aandelen had belegd.

Magere rendementen

Grote welvaart door opbouw van een aandelenportefeuille moeten jonge beleggers overigens niet verwachten. De decennia van meer dan 10% waardegroei per jaar zijn volgens Bogle voorbij. Beleggers moeten in de toekomst genoegen nemen met 4% op aandelen en nog minder op obligaties. Maar het is wel nog altijd beter dan het geld op een spaarrekening zetten.

Voor de komende 1-2 jaar verwacht Bogle een koerscorrectie van - zet je schrap - misschien wel 20% tot 30%. Zijn advies aan beleggers: doe nu wat voorzichtiger aan en koop als de paniek toeslaat. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus