Nieuws

Overreagerende beleggers beheersen de obligatiemarkt

De obligatiemarkt heeft het laatste jaar sterk de neiging tot overreactie. Dat is goed nieuws voor de contraire belegger.

De obligatiemarkt wordt het laatste jaar beheersd door overreagerende beleggers. dat is goed nieuws voor contraire beleggers, betoogt Tiho Brkan op The Atlas Investor.

Volgens beleggingsadviseur Brkan was het medio vorig jaar overduidelijk dat de markt overgewaardeerd was. Hij adviseerde zijn klanten daarom te verkopen en dat met succes, want de koersen kelderden, vooral nadat Donald Trump de verkiezingen won. Iets wat ook Brkan overigens niet had verwacht.

Maar de reactie op Trump was zo heftig dat de obligatiemarkt al snel oversold raakte. Zoals Brkan het zegt: "Elke Tom, Dick en Harry verwachtte een hogere rente en handelde daarnaar."

Overstag

Reden voor Brkan dus om weer overstag te gaan en zijn klanten juist aan te raden obligaties te kopen. En ook dit weer met enig succes, want de crash op de obligatiemarkt heeft niet doorgezet, integendeel de koersen zijn dit jaar wat gestegen.

Een beetje slap is dat Brkan in zijn blog niet wil zeggen wat hij zijn klanten nu adviseert. Kopen of verkopen? 

De algemene verwachting onder analisten is dat zodra de Federal Reserve begint met de verkoop van zijn enorme obligatieportefeuille en de ECB stopt met QE, dat de onrust terugkeert en de obligatiekoersen verder dalen. Als Brkan een echte contrarian is, gaat hij waarschijnlijk daar recht tegenin en beveelt de koop aan van obligaties.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Pensioen