Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Belegger: Spreid de portefeuille eens anders

De verschillen in de markt nemen toe, en daarmee ook de kansen en bedreigingen voor uw portefeuille. Een andere spreiding helpt.

  • De kloof tussen winnaars en verliezers in de aandelenmarkt wordt groter.
  • Een zorgvuldige aandelenselectie kan daardoor meer waarde toevoegen.
  • De minder vaste relatie tussen obligaties en aandelen zet de traditionele spreidingsmechanismen op losse schroeven.

Uw portefeuille spreiden was tot voor kort vrij simpel. U koos voor aandelen én obligaties. Want als de ene categorie het beter deed, dan leverde de andere categorie minder rendement op – en andersom. Maar het lijkt erop dat de traditionele verhoudingen tussen de beleggingscategorieën op de helling gaan.

Waar in de bijzondere omstandigheden van de afgelopen jaren (waarbij de geldkraan open stond) álle beleggingscategorieën profiteerden, lijkt voor de komende tijd door nieuwe regels bijvoorbeeld in de VS, de ene categorie meer te gaan profiteren dan de andere.

Kritische blik nodig op uw gespreide portefeuille?

Voor beleggers met een traditionele gespreide portefeuille betekent dit dat ze misschien afscheid moeten nemen van enkele bekende axioma’s. Zo is de negatieve relatie tussen aandelen en obligaties (een belangrijk mechanisme in evenwichtige portefeuilles) duidelijk verzwakt, wat het moeilijker maakt om zich te wapenen tegen sterke schommelingen op de aandelenmarkt.

En ook beleggingen die voorheen veelal hand in hand bewogen, zoals olie en Amerikaanse largecaps, hebben elkaar nu losgelaten. Als gevolg hiervan zien we een grotere rol weggelegd voor aandelen en alternatieve beleggingen om het risico in portefeuilles af te remmen.

Wat dus ooit een goed gespreide portefeuille leek, heeft wellicht inmiddels een opfrisser nodig.

Verschillen in de markt groter

Daarnaast worden de verschillen in de markt duidelijk groter. In de wekelijkse beursresultaten zijn de laatste tijd grotere extremen te zien.

Het verschil tussen de grote winnaars en de grote verliezers in de S&P 500 was kort na de Amerikaanse verkiezingen zelfs korte tijd het grootste sinds 2008. Deze trend zou nog kunnen verscherpen doordat zowel in de VS als in andere markten een verschuiving plaatsvindt van monetair naar begrotingsbeleid. Hierdoor kan de toegevoegde waarde van een actieve beheerder ook van groter belang worden.

Als actieve beleggers kunt u handiger inspelen op beleidsveranderingen en trends. Denk bijvoorbeeld aan een versoepeling van de wetgeving voor banken die president Trump waarschijnlijk in de VS zal doorvoeren – en het effect hierop op bankaandelen. Of aandelen in de gezondheidssector die momenteel goedkoop lijken vanwege de onzekerheid over de toekomst van Obamacare maar op de lange termijn wellicht meer potentieel hebben.

Wilt u meer weten over reflatie en de andere thema’s die in 2017 een rol gaan spelen? Lees dan de Outlook 2017 van BlackRock.

Uitgegeven door BlackRock Investment Management (UK) Limited, geautoriseerd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority (FCA). Geregistreerd adres: 12 Throgmorton Avenue, Londen, EC2N2DL. Tel: +44 (0)20 7743 3000. Om u te beschermen worden telefoongesprekken doorgaans opgenomen. BlackRock is een handelsnaam van BlackRock Investment Management (UK) Limited. Dit document is uitsluitend bestemd ter informatie; het vormt geen aanbod of uitnodiging om te beleggen in een van de fondsen van BlackRock en is niet opgesteld in verband met een dergelijk aanbod. Alle in dit document vermelde researchgegevens zijn verstrekt door BlackRock en kunnen door BlackRock inmiddels voor eigen doeleinden gebruikt zijn. De resultaten van dergelijke research worden slechts incidenteel verstrekt. De hier geuite visies en meningen vormen geen beleggingsadvies of andersoortige aanbeveling en kunnen aan verandering onderhevig zijn. Ze weerspiegelen niet altijd de gezichtspunten van een bepaalde onderneming binnen de BlackRock Group of van een afdeling daarvan en de juistheid ervan kan niet worden verzekerd.

© 2017 BlackRock Inc. Alle rechten voorbehouden. BLACKROCK, BLACKROCK SOLUTIONS, iSHARES, BOUW MET BLACKROCK (BUILD ON BLACKROCK), MAAR WAT KAN IK HET BESTE DOEN MET MIJN GELD (SO WHAT DO I DO WITH MY MONEY) en het gestileerde i logo zijn geregistreerde en niet-geregistreerde handelsmerken (trademarks) van BlackRock, Inc. of haar dochterondernemingen in de Verenigde Staten en elders. Alle andere handelsmerken (trademarks) zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.

Lees meer

Assetallocatie