Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Het huwelijk Janus-Henderson moet groei opleveren

Door de fusie met het Amerikaanse Janus denkt Henderson Global Investors de komende jaren hard te groeien. CEO Andrew Formica vertelt hoe.

Het is alweer een paar maanden geleden dat Janus Capital Group uit Denver, VS, en Henderson Global Investors, Londen, VK, aankondigden samen te gaan. Het is een fusie, waarbij Henderson net iets meer dan de helft van de aandelen in handen krijgt.

Op 1 juni moet het huwelijk zijn beslag krijgen. Dan heeft de beleggingsindustrie er een nieuwe assetmanager bij, eentje met circa 300 miljard euro aan belegd vermogen. Logische naam: Janus Henderson.

Lees ook: Janus Capital en Henderson Global Investors fuseren

CEO Andrew Formica (zie foto) van Henderson legt graag uit wat beide partijen heeft bewogen elkaar op te zoeken. “De fusie biedt ons en Janus de mogelijkheid om in een klap in alle belangrijke regio’s in de wereld een stevige positie te verkrijgen. Janus en Henderson vullen elkaar volkomen aan. Wij zijn sterk in Europa, Janus is dat in de VS en Japan. Er is amper overlap. Door de uitbreiding van ons productenpalet verwachten we de komende jaren sneller te kunnen groeien.”

Cultureel zijn er volgens Formica tussen de partijen amper verschillen. “Wij geloven beide sterk in actief management. Dat een aantal medewerkers recent Henderson heeft verlaten, heeft niets met cultuurverschillen te maken. Ja, dat is geschreven, maar dat is dus niet waar.”

Goede timing

De steeds duurdere regelgeving maakt het volgens Formica steeds lastiger om nieuwe markten te ontginnen.” Maar ook veranderende distributeursbehoeften dwongen Formica om rond te kijken. “De distributeur wil het liefst bij een beleggingsinstelling alles kunnen krijgen. Men wil een one-stop-shop. Dan is een mondiaal platform noodzakelijk.”

Formica verwacht dat de huidige overname- en fusiegolf in de financiële wereld nog wel even aanhoudt. “Wij wilden in dit proces graag als eerste kunnen kiezen. Wacht je te lang, dan is de kans groot dat de gewenste partner al vergeven is. Ik ben ervan overtuigd dat het nieuwe fusiebedrijf klanten meer te bieden heeft dan als we alleen zouden zijn gebleven.” Het was dus ook een beetje een moetje. 

Niet bang voor passief

De opkomende passieve concurrentie is volgens Formica geen reden geweest om het met Janus te doen. “Het is zeker dat passief nog een groter deel van de markt zal veroveren, maar dat raakt onze business niet substantieel. Passief wordt gedreven door technologie, actief om research. Daarbij geldt: hoe sterker passief wordt, hoe meer kansen er zijn voor actieve beleggers zoals wij.”

Indexfondsen waren volgens Henderson in 2016 wereldwijd goed voor 15% van de verkoop van beleggingsproducten. “Actieve fondsen trekken dus nog altijd verreweg het meeste geld aan.”

De verschillen per regio zijn wel erg groot. Eind 2016 was 12% van het wereldwijde vermogen belegd in indexfondsen. In de VS hebben passieve beleggingen bijna een kwart (23%) van de markt in handen. Voor Europa ligt het percentage met 7% veel lager.

Actieve fondsen trekken nog altijd het meeste geld aan, maar ...

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

... de populariteit van ETF's verschilt sterk per regio.

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wat Formica ook niet vreest is de technologische disruptie, die ook de financiële sector heeft bereikt. De CEO denkt dat technologie het nieuwe fusiebedrijf alleen maar sterker zal maken.

Zo wordt er naar kunstmatige intelligentie gekeken ter ondersteuning van portfoliomanagers. “Robo-advies vormt een extra kanaal om met name de jonge generatie te bereiken. “En ja, natuurlijk biedt tech nieuwe mogelijkheden om in kosten te snijden."

The City rules

En dan is er de Brexit. Blijft Henderson in Londen zitten nu de Britse regering voor de harde Brexit gaat? Formica: “Jazeker. Er zal voor ons niet veel veranderen. Wij opereren nu al in tal van Europese landen. We zullen wat kleine strategische veranderingen doorvoeren, maar dat is dus niet het massa-ontslag dat velen voorspellen.”

The City
The City in Londen

Volgens Formica doet de EU er verstandig aan om de dominante positie die de The City in de Europese haute finance heeft, niet te ondermijnen. “Als dat wel gebeurt, dan zal continentaal Europa niet profiteren. Dan gaat een groot deel van de huidige business in Londen niet naar Europa maar naar de VS. Er is ook geen stad in Europa dat de financiële infrastructuur heeft van The City. Europa zou gek zijn om de banden met The City door te snijden.” Waarvan akte.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus