Nieuws

Wilders geen issue obligatiemarkt

Bloomberg verbaast zich erover dat Nederlandse beleggers geen enkele rekening houden met een Nexit.

In Nederland kijken beleggers met spanning vooruit naar de verkiezingen volgende week woensdag. Het kan nog alle kanten op, vertelt Maurice de Hond bijna dagelijks.

Een stevige overwinning van Geert Wilders is nog steeds niet uitgesloten en wat er ook gebeurt de kabinetsformatie lijkt geen gemakkelijke zaak te worden.

En toch maken obligatiebeleggers zich geen enkele zorgen over de stabiliteit van Nederland, laat staan een exit uit de eurozone, zo constateert Bloomberg verbaasd.

Spread

Dat obligatiebeleggers geen angst hebben, blijkt uit het snel afnemende verschil tussen de Nederlandse en Duitse tienjaarsrente. Deze is sinds begin februari gedaald van 27 basispunten tot slechts zestien.

Dat is veel minder dan in Frankrijk waar de spread ten opzichte van Duitsland sinds november 2016 juist sterk gestegen is tot nu 65 basispunten.

Bloomberg begrijpt er niks van en vindt het ook onverstandig dat beleggers geen rekening houden met een worst-case-scenario waarbij Nederland uit de euro stapt. Verklaarbaar is het wel. Want wie in Nederland rekent er nou nog op dat Wilders niet alleen wint, maar ook nog aan de macht komt? 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus