Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven.

Nieuws

Trump redt Europa

Pimco: Populisten verhogen de kans op een nieuwe exit van een euroland, maar gelukkig is er Trump.

"Door de opkomst van nationalisme of populisme in Europa – geef het beestje maar een naam – zijn de kansen op een euroliquidatie toegenomen ten opzichte van een paar jaar geleden.” Dat zegt (ook) Joachim Fels, global economic advisor bij Pimco.

Met verkiezingen in drie Europese landen dit jaar gooien in Frankrijk Marine Le Pen, in Duitsland Frauke Petry en in Nederland Geert Wilders hoge ogen bij de kiezer. Fels verwacht niet dat de populisten het voor het zeggen krijgen, maar ze maken het bij een volgende Europese crisis wel lastiger voor nationale parlementen om in onderlinge samenwerking een reddingspakket samen te stellen.

Fels: "Er is 20% kans dat een (groot) EU-lid tussen nu en vijf jaar de unie verlaat. In Europa was het glas altijd halfvol, het is nu halfleeg." 

Hij wijst tevens op de tanende politieke wil voor grote Europese reddingsoperaties. "Het geld kan wel opgehoest worden. Neem Duitsland, daar worden grote kamerdebatten gehouden over hoe het begrotingsoverschot van 6,5 miljard euro uit te geven!"

Complete chaos

Een nieuwe Europese crisis ontstaat volgens Fels niet in de financiële sector, maar komt eerder van het politieke front. "Als bij (vervroegde) verkiezingen in Italië bijvoorbeeld de Vijf Sterren Beweging aan de macht komt en deze populistische partij een Itaxit zou forceren, dan dient zich een crisis aan van ongekende proporties. De wanorde die de exit van zo'n grote EU-lidstaat teweeg brengt, overleeft de euro niet."

Fels doelt op het besmettingsgevaar naar andere zuidelijke lidstaten toe die – gedwongen of niet – dan ook vertrekken, waarna een opsplitsingscenario reëel is. "Bijvoorbeeld in een noordelijke en zuidelijke euro of een noordelijke euro met eigen valuta voor Zuid-Europese landen."

Onbedoelde steun van Trump

Het kan ook beter aflopen met Europa, zegt Fels die ironisch genoeg het happy end laat beginnen bij Donald Trump. De nieuwe Amerikaanse president kan het oude continent weer ‘groots‘ maken. "Wij verwachten niet dat Trump op korte termijn importtarieven zal heffen op Europese producten. En dus hebben Europese exporteurs baat bij een depreciërende euro en aansterkende dollar. Dat blijft in de nabije toekomst een gunstige factor."

De kans op een gelukkig einde acht Fels groter dan de kans op een nieuwe exit door een Europees unieland. "Die kans is op zijn minst één op drie. Europese aandelen – ondergewaardeerd ten opzichte van Amerikaanse – profiteren in dat geval.”

Gedwongen introspectie

Wel is het voor Fels duidelijk dat met de komst van Trump op lánge termijn het exportgedreven Europese model onder druk komt te staan. "Op den duur zet Trump de aanval in op het overschot op de lopende rekening van Duitsland, dat 8% van het BNP bedraagt. Dit kan Angela Merkel gebruiken om de scepsis van de meer conservatieve kant van haar partij tegen meer fiscale stimulans, infrastructurele investeringen en belastingverlaging te overwinnen."

Fels verwacht dat meer Europese landen op termijn de beschikbare middelen vaker aanwenden om hun binnenlandse economie te stimuleren in plaats van de export. “Europese landen worden gedwongen naar binnen te kijken, en zich meer op de binnenlandse vraag te richten.”

Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus