Nieuws

Fondsmanager omhelst eurozone weer

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.

Fondsmanagers hebben bij de start van het jaar eurozone-aandelen verkozen boven die van het Verenigd Koninkrijk.

De allocatie naar eurozone-aandelen is scherp gestegen in de eerste weken van januari en ligt gemiddeld 17% hoger dan de benchmark, blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America Merrill Lynch onder 215 fondsbeheerders.

De aandelen van technologiebedrijven, verzekeraars en industriële bedrijven zijn het meest gezocht, hoewel de laatste sector langzamerhand overgewaardeerd is volgens een toenemend aantal fondsbeheerders.

Aandelen van kleine bedrijven 

Een recordaantal fondsmanagers geeft de voorkeur aan aandelen van kleinere bedrijven, die zij betere kansen toedichten dan die van multinationals. Waardeaandelen worden boven groeiaandelen verkozen.

Niet alleen eurozone-aandelen zijn in trek; ook technologiebedrijven en beursgenoteerd vastgoed zijn gezocht begin januari.Aandelen van industriële bedrijven, grondstoffen en opkomende markten zijn in de verkoop gegaan.

Bank of America Merrill Lynch ziet een scherpe stijging van het aantal fondsmanagers dat verwacht dat de bedrijfswinsten met 10% of meer zullen stijgen de komende twaalf maanden.

Cash

Ondanks het optimisme is de hoeveelheid cash die gemiddeld wordt aangehouden naar 5,1% gestegen, tegen 4,8% een maand eerder. Dat niveau ligt boven het tienjaars gemiddelde van 4,5%.

Als belangrijkste risico’s noemen fondsmanagers protectionisme, de Amerikaanse politiek en een devaluatie van de Chinese yuan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus