Nieuws

Italië moet euro verlaten

Volgens Albert Edwards van SocGen is terugkeer van de lire de enige manier om Italië er weer bovenop te helpen.

Het is zonde van de tijd en van het geld als Italië tracht zijn banken te redden. De euro verlaten is de enige oplossing. Dat vindt Albert Edwards, de strateeg van Société Générale en een notoire zwartkijker als het om de euro gaat.

Edwards gaf deze mening tijdens een congres afgelopen week in Londen. Daar werd stilgestaan bij de ervaringen met de euro. Edward beklaagt Italië. Waar andere landen als Ierland, Spanje en Portugal in ieder geval aanvankelijk nog geprofiteerd hebben van de overgang naar de euro, is daar in het geval van Italië geen sprake van. Het land is volgens Edwards op dit moment slechter af dan toen het in 1999 besloot om zich aan te sluiten bij de nieuw te vormen eurozone.

Achterblijver ItaliëItaliaanse economie profiteert niet van euro

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Italië bevindt zich op dit moment in een politieke crisis. Voormalig premier Matteo Renzi schreef eind vorig jaar een referendum uit waarin hij steun zocht voor politieke hervormingen. Renzi verloor het referendum en zag zich gedwongen begin december af te treden.

Dubbele crisis

Hoewel de Italiaanse economie in het derde kwartaal van 2016 een lichte groei (0,3%) vertoonde, zijn de problemen groot. De werkloosheid ligt met 11,9% boven het Europese gemiddelde (9,8%).

De politieke crisis heeft ook economische gevolgen. Private investeerders die zouden helpen aan de redding van de in problemen zijnde bank Banca Monte dei Paschi di Sienna trokken zich in allerijl terug. De overheid moest inspringen en de bank redden met een injectie van € 20 miljard. UniCredit, de grootste bank van Italië, schreef afgelopen donderdag 8,6 miljard dollar aan oninbare schulden af.

Controle graag

Maar het echte probleem is volgens Edwards dat Italië geen controle heeft over de eigen economie. Als het de euro zou verlaten, zou het land in staat zijn om de wisselkoers en de rente te beïnvloeden. Dat zou zorgen voor een aanzienlijke depreciatie van de nieuw in te voeren Italiaanse lire. Daardoor zouden Italiaanse producten gemakkelijker in het buitenland kunnen worden verkocht.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus