Nieuws

Sell-off Chinese staatsobligaties

Investeringsmaatschappijen moeten gedwongen verkopen, wat leidt tot snel koersverval van Chinese staatsobligaties.

Chinese staatsobligaties zijn sinds oktober sterk in waarde gedaald. Het grote probleem zit bij investeringsmaatschappijen die met kortlopende kredieten hebben geïnvesteerd in langlopende staatsobligaties.

Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met verschillende partijen.

Economische schade

Bloomberg spreekt van een zorgwekkende situatie die mogelijkerwijs tot een spiraal naar beneden kan leiden. "Als de situatie zo blijft dan zal de economie zeker schade lijden", zegt Kun Shan, een marktanalist in Shanghai die werkt voor BNP Paribas. "Op den duur zullen ook bedrijven het merken als ze een beroep doen op de kapitaalmarkt."

De directe aanleiding voor de uitverkoop van staatsobligaties was het besluit van de People’s Bank of China (PBOC) in augustus om de monetaire teugels aan te halen. De centrale bank voelde zich hiertoe gedwongen omdat de leverage - het verschil tussen vreemd en eigen vermogen - uit de hand was gelopen.

Investeringsmaatschappijen werden daardoor direct getroffen. Banken die aan hun geld hadden uitgeleend, vertrouwden de zaak niet langer en begonnen geld terug te vragen.

Vertrouwensverlies

Zij konden dat vrij snel doen omdat het grotendeels om kortlopende kredieten ging. Investeringsmaatschappijen konden vervolgens niet anders dan staatsobligaties verkopen. Omdat er bovendien ook nog partijen "long" zaten in staatsobligaties kregen de prijzen nog een extra opdoffer, en liep de rente snel op.

De rente op een tienjarige Chinese staatslening is sinds oktober opgelopen van 2,7% naar 3,3%.

"We hebben hier te maken met een groot verlies aan vertrouwen", zegt Tommy Xie van de Oversea-Chinese Banking Corp. "Een vertrouwensbreuk die niet zo snel hersteld is."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen