Nieuws

Braaf zijn is vermoeiend

Slechts 30% van de AEX-bedrijven ondertekent de OESO-richtlijnen voor duurzaamheid. De overige 70% vindt het te veel werk.

In Nederland voldoen tot nu toe slechts 18 van 60 beursgenoteerde bedrijven aan de Oeso-richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat wil niet zeggen dat de overige 42 bedrijven niet duurzaam zijn. Veel bedrijven zien er eenvoudigweg het nut niet van in om officieel aan de Oeso-richtlijnen te voldoen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De VBDO kreeg tijdens veel interviews bij bedrijven te horen dat ze al aan zo veel richtlijnen moeten voldoen: van de Verenigde Naties, de werknemersorganisatie ILO en Human Rights. Waarom dan ook nog dit stempel van goedkeuring halen? Aandeelhouders vragen er bovendien niet om.

Nut en noodzaak

De VBDO denkt daar duidelijk anders over, net als de Nederlandse overheid die zich ten doel heeft gesteld dat minimaal 90% van de AEX-bedrijven de richtlijnen van de Oeso moet volgen.

De reden daarvoor is simpel. De overheid wil graag dat Nederlandse bedrijven zich internationaal verantwoordelijk opstellen. Bovendien zorgen de richtlijnen voor bevordering van transparantie voor stakeholders, zoals aandeelhouders, klanten en leveranciers.

De VBDO probeert nu samen met het ministerie van buitenlandse zaken bedrijven te overtuigen werkt te maken van de OESO-richtlijnen. De campagne werpt volgens de VBDO al de eerste vruchten af. Zo hebben inmiddels 9 bedrijven aangegeven bij de volgende jaarverslaggeving wel aan de richtlijnen te willen voldoen. Nog eens 15 bedrijven denken er over na. Daarmee zou al 70% van de bedrijven aan de richtlijnen voldoen.

Brave bedrijven

De bedrijven die tot nu toe aan de richtlijnen voldoen zijn: Aalberts Industries, Aegon, Air France-KLM, Airbus Group, Akzo Nobel, ASML, Ballast Nedam, BAM Groep, DSM, KPN, Rabobank, SBM Offshore, Shell, TMG, Unilever, Vopak, Wessanen en Wolters Kluwer. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022