Nieuws

Vermogensbeheerders in fusiemode

De fondsindustrie maakt zich op voor een consolidatiegolf. De fusie van Janus Capital en Henderson is slechts de eerste van vele.

De megafusie van de vermogensbeheerders Janus Capital en Henderson Global Investors is het begin van een fusiegolf. Dat kan ook niet anders. De noodzaak om meer schaalvoordelen te creëren en de toenemende concurrentie van indexfondsen dwingt de fondsindustrie tot consolidatie.

Dat zegt Michael Clements, hoofd Europese Aandelen van de Zwitserse SYZ Group, tegenover Citywire.

Japanse opmars

De in de fondsenwereld hoog aangeschreven Clements ziet overal tekenen van een consolidatieslag. Het gaat daarbij niet alleen om fusies tussen pure vermogensbeheerders. Ook andere partijen, zoals verzekeraars en consumentenbanken, doen mee.

Een voorbeeld is het Japanse verzekeringsconcern Dai-Ichi dat als grootaandeelhouder de deal tussen Janus en Henderson ondersteunt, en tegelijkertijd voor zijn vermogensbeheertak een joint venture heeft gesloten met de Japanse fundmanager Mizuho Financial.

Mizuho heeft op zijn beurt een belang gekocht in Matthews International, terwijl het al een belang had in Aberdeen Asset Management.

Amundi aast op Pioneer

Clements: "Het belang van Japanse instituten in de fondsindustrie neemt bijna geruisloos toe." In Nederland werd dat al een paar geleden zichtbaar toen het Japanse Orix Robeco overnam.

Wie zijn de volgende in het fusiegeweld? Dat weet Clements natuurlijk ook niet precies. Een eerste mogelijkheid is de fusie tussen het Franse Amundi en Pioneer Investments. Amundi heeft al een bod gedaan.  “Een ding is zeker: de sector staat de komende maanden en jaren een fase van veel M&A te wachten.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie