Nieuws

Must read: Olieprijzen en techkoersen dalen in 2023 verder

Plus: Europese belegger heeft er weer zin in, beurs gebaat bij mooi weer, enorme crash op komst, spreiden is dit jaar lijden, en méér.

Europese ETF-beleggers keren weer terug in de markt
Philippe Roset, hoofd State Street SPDR ETFs Noord Europa, valt een aantal opmerkelijke handelsbewegingen in de Europese ETF-markt op. Bedrijfsobligaties, langlopende obligaties, Amerikaanse aandelen en de energiesector stonden in de afgelopen weken prominent op het kooplijstje. De netto instroom in Europese ETF’s was in november indrukwekkend.

Volg de index!

VS ontsnapt aan recessie
Candriam verwacht dat de VS in 2023 ontsnapt aan een recessie. Voor aandelen en obligaties wordt een positief rendement verwacht, maar reken niet op teveel. China is de grote dark horse.

Olieprijzen en koersen techaandelen gaan in 2023 hevig dalen
Dat is de voorspelling van Standard Chartered in een artikel van CNBC.

Beurs gebaat bij mooi weer
Want slecht weer maakt institutionele beleggers pessimistisch. Interessante studie.

Spreiden is dit jaar lijden

Blijf desondanks in aandelen
Jan-Willem Nijkamp: "Een voortdurende oorlog, historisch hoge inflatie, een mogelijke recessie en een wereldwijde omschakeling naar een businessmodel gebaseerd op nieuwe energiebronnen maken de toekomst onzekerder dan ooit. Iedere verwachting kan uitkomen, maar ook niet." Goed verhaal.

Beleggen is geduld hebben

Enorme crash valt niet te vermijden
"After years of ultra-loose fiscal, monetary, and credit policies and the onset of major negative supply shocks, stagflationary pressures are now putting the squeeze on a massive mountain of public- and private-sector debt. The mother of all economic crises looms, and there will be little that policymakers can do about it." Nouriel "Dr. Doom" Roubini schrijft weer eens een horrorvoorspelling.

U zoekt inspirerende (Amerikaanse) beleggingsverhalen?

12 ondergewaardeerde Europese aandelen
De turbulentie op de beurzen van de afgelopen maanden heeft diepe dalen veroorzaakt, aandelen die weer opveren, maar ook aandelen die nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd zijn en tegelijk kwaliteit hebben. Morningstar zet 12 ondergewaardeerde Europese aandelen op een rij.

Belangrijk om te weten voor energiebeleggers
De prijs van Brent ligt inmiddels op het niveau van begin dit jaar.

Rabobank voorspelt komende twee jaar minimaal economische groei
Hoewel de herstelgroei na de coronacrisis sterk was, is de Nederlandse economie in het derde kwartaal licht gekrompen. Ook in het laatste kwartaal maakt de economie naar verwachting een kleine pas op de plaats. Al met al komt de economische groei over het hele jaar uit op 4,2%. Voor de aankomende twee jaar voorspellen economen van RaboResearch een “zeer beperkte groei”: 0,6% in 2023, gevolgd door 1% in 2024.

Extra reguleren van de vrije huurwoningsector?
Dat woekerhuren de vrijehuursector domineren is een hardnekkige mythe, aldus Rabo-econoom Carola de Groot.

Nederlandse consument blijft geld uitgeven

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie