Valentijn van Nieuwenhuijzen is Head of Multi Asset bij NN Investment Partners. Op IEXProfs schrijft hij columns over assetallocatie en riskmanagement.
Nieuws

Never fight the Fed

De woorden van Fed-bestuursleden Stanley Fischer of Lael Brainard worden op een goudschaaltje gewogen door beleggers.

Zeggen de namen Stanley Fischer of Lael Brainard u iets? Wellicht niet. Toch worden de woorden van deze mensen op een goudschaaltje gewogen door het gros van de volgers van de financiële markten.

Zij zijn namelijk leden van het bestuur van de Federal Reserve, de machtigste centrale bank ter wereld. Ze worden voorgezeten door Janet Yellen. Die kent u waarschijnlijk wel. Uit de speeches van centrale bankiers proberen beleggers op te maken welke kant het beleid van de Fed opgaat.

Hun uitspraken zijn vaak voor de hand liggend, maar toch reageren markten erop. De als havik bekendstaande Fischer zegt dat de economie klaar is voor een renteverhoging en de markt reageert als door een wesp gestoken.

Duif of havik

Rentes gaan omhoog, de dollar wordt duurder en aandelenkoersen dalen. Een paar weken later zegt de notoire duif Brainard dat er geen haast gemaakt hoeft te worden en de markt komt enigszins tot bedaren.

Het mag duidelijk zijn dat het beleid van centrale banken, de Fed voorop, een belangrijke richtinggever is voor de financiële markten.

Die zijn sinds het hoogtepunt van de financiële crisis in 2009 mede dankzij de centrale banken omhoog gestuwd; door onconventionele maatregelen als quantitative easing is er een zondvloed aan liquiditeit in de markten gepompt waarvan zowel aandelen als obligaties sterk hebben geprofiteerd.

Einde herstel?

Rentes op als veilig beschouwde staatsleningen zijn in de meeste ontwikkelde economieën zodanig gedaald dat het lijkt alsof beleggers nooit meer op een stijging rekenen.

Zij zijn zelfs bereid geld toe te leggen om in staatsleningen van Zwitserland of Duitsland te mogen beleggen. Uitspraken van een havik kunnen dan zomaar ineens de trigger zijn voor een reversal en tot flinke verliezen op die staatsleningen leiden.

En bijvoorbeeld opkomende markten gingen de laatste maanden juist zo lekker omdat markten ervan uit gingen dat de Fed dit jaar on hold zou blijven. Dit drukt de dollar en de lange rente in de VS, wat een belegging in opkomende markten aantrekkelijk maakt.

Is dat herstel dan plots ten einde? De markt verwachtte niet dat de rente al in september omhoog gaat; de kans op een verhoging in december schatten zij op 50/50. Een beurswijsheid die door vrijwel geen enkele marktvolger niet serieus wordt genomen luidt dan ook: Don’t fight the Fed.

Deze column is ook verschenen in IEXProfs Magazine 3, 2016

  

 


Valentijn van Nieuwenhuijzen Head of Multi Asset bij NN Investment Partners. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.

Lees meer

De impact van het coronavirus