Nieuws

Allerrijksten niet rijker

De rijken der aarde worden niet rijker, maar Europese miljardairs houden hun vermogen het beste op peil.

De rijken der aarde worden niet rijker, maar Europese miljardairs houden hun vermogen het beste op peil. Het gemiddelde vermogen van de circa 460 dollarmiljardairs die de wereld telt, is afgelopen jaar met gedaald naar 3,7 miljard dollar in 2015, tegen 4 miljard in 2014.

In totaal hebben zij afgelopen jaar 300 miljard dollar ingeleverd. De belangrijkste redenen zijn de overdracht van vermogens binnen families, kwakkelende grondstoffenprijzen en een sterke dollar.

De superrijken der aarde staan aan de vooravond van de grootste vermogensoverdracht uit de geschiedenis. Circa 2.100 miljard dollar komt de komende twee decennia in handen van nieuwe generaties. De kans is groot dat deze nieuwe lichting het kapitaal niet weet te behouden, volgens het Billionaires Report van UBS en PwC. Bij de derde generatie erfgenamen is de kans 90% dat er geen miljard dollar of meer over is.

Europa, vooral oud geld in Duitsland en Zwitserland, is een voorbeeld voor hoe de overdracht van familiekapitaal succesvol kan zijn, stellen UBS en PwC. De 60 Europeanen die in 2015 voor het eerst miljardair werden als gevolg van een erfenis slaagden er het beste in om dat kapitaal te behouden vergeleken met andere regio’s in de wereld.

Europese miljardairs tellen 54% van ‘s werelds superrijken, gevolgd door Amerikanen (33%) en miljardairs in Azië, Australië en Nieuw-Zeeland (15%). In Azië staat elke drie dagen een nieuwe miljardair op. De regio neemt de helft van alle nieuwe miljardairs in 2015 voor rekening.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus