Nieuws

ECB transparant over opkopen credits

De ECB gaat bedrijfsobligaties die vanaf 8 juni opgekocht worden met naam en rugnummer noemen.

Vanaf 18 juli worden de ISIN-codes bekend gemaakt van de credits die aangekocht zijn door de ECB. De aankopen onder het zogeheten CSPP-programma zijn onderdeel van het ruim 1.700 miljard euro tellende opkoopprogramma om de groei en inflatie aan te jagen in de eurozone.

De openheid van de ECB kan contraproductief uitwerken op markt voor kredietwaardige bedrijfsobligaties, denken analisten van BofA Merrill Lynch. De markt heeft een omvang van 600 miljard euro. Nederlandse en Franse bedrijven vertegenwoordigen 57% van de credits, die de ECB kan kopen.

“De liquiditeit kan verslechteren voor de bedrijfsobligaties die op het lijstje staan van Draghi. Als de markt moet raden welke obligaties worden opgekocht, is het speelveld eerlijker,” aldus aldus BofA Merrill Lynch

Daling yield

De ECB heeft ook bekend gemaakt dat centrale banken in de eurozone niet verplicht zijn om opgekochte credits van de hand te doen als deze niet langer onder het opkoopprogramma vallen, bijvoorbeeld na een lager kredietoordeel van een ratingbureau. “Dit vermindert de kans op gedwongen verkopen en pakt goed uit voor bedrijfsobligaties met een BB-rating,” aldus BofA Merrill Lynch.

Na de aankondiging van de ECB bedrijfsleningen te kopen, is het effectieve rendement ervan flink gedaald. Ook zijn in de periode na het ECB-besluit tot en met vorige week ten opzichte van het afgelopen jaar 50% meer bedrijfsobligaties uitgegeven, meldt Fitch.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus