Nieuws

Vulkaan kan ieder moment uitbarsten

De vulkaan van de wereldeconomie kan ieder moment uitbarsten, aldus Carmignac.

De olieprijs stijgt en aandelenmarkten trekken aan. Toch is er sprake van onderliggende spanning in de wereldeconomie. Dat schrijft Didier Saint-Georges, managing director van Carmignac Risk Managers in een maandelijkse nieuwsbrief.

Hij beschrijft de huidige situatie als dansen op de vulkaan. Die vulkaan van de wereldeconomie is op dit moment rustig, maar kan op ieder moment uitbarsten. Na een onrustig begin van het jaar herstelden aandelenmarkten aanzienlijk hersteld van eerder opgelopen verliezen.

Dat is voor een belangrijk deel het gevolg van de situatie op de oliemarkt. De olieprijs was begin februari in de gevarenzone, onder 30 dollar per vat, terecht gekomen. Sindsdien is sprake van een gestaag herstel.

Superlage inflatie

Op dit moment bedraagt de prijs voor een vat olie ongeveer 40 dollar. Ook kwamen centrale banken met nieuwe maatregelen die door beleggers als vertrouwenwekkend werden beschouwd. In Europa en Japan werd de rente verder verlaagd.

In de Verenigde Staten klonk de Federal Reserve behoedzamer ten aanzien van komende renteverhogingen en in China werden de kapitaaleisen voor banken verlaagd. Beleggers reageerden enthousiast. Volgens Saint-Georges is de koerssprong te vergelijken met de aandelenrally in de herfst van het afgelopen jaar.

De onderliggende spanningen in de wereldeconomie zijn echter niet veranderd. In Japan en Europa blijft de inflatie gevaarlijk dicht in de buurt van 0%. In de Verenigde Staten staan de winstmarges van bedrijven onder druk en in China stijgt de kredietgroei nog altijd aanzienlijk sterker dan het nationale inkomen.

Kan niet goed gaan

Vooral de situatie in China is zorgelijk, aldus Saint-Georges. De bedrijfsschulden zijn daar sinds 2008 gestegen van 140% van het nationale inkomen naar 240%. Met de kredietverruimende maatregelen die nu zijn genomen zal dit percentage nog verder stijgen.

Dit kan niet goed gaan, oordeelt Saint-Georges. Hoewel het verleidelijk is om op dit moment te profiteren van de tijdelijke euforie op beurzen, is het zaak om de risico’s in de gaten te houden en voor activa te kiezen die het minst gevoelig zijn voor mogelijke problemen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus