Op zoek naar echt duurzaam Er zijn talloze voorbeelden van bedrijven die echt duurzame oplossingen bieden. Hoe vindt u die tussen die 1.600 anderen? 23 november 2015 14:15 • Door Hubert Aarts Kinderarbeid, clustermunitie, milieuvervuiling, daar willen beleggers meer en meer niets mee te maken hebben. Waarschijnlijk – hopelijk – wordt uw geld belegd in bedrijven die zich volgens het boekje gedragen, voldoen aan alle milieunormen en hun werknemers behandelen zoals verwacht wordt. Maar kijkt u nu eens in de spiegel. Kan het nu niet beter, écht beter, met uw beleggingsportefeuille? Binnen bijvoorbeeld venture capital hebben we op dat gebied al flinke vooruitgang gezien. Investeerders zoeken naar bedrijven die zich positief onderscheiden van de massa, bedrijven die oplossingen aandragen voor de gigantische hoeveelheden afval, de vervuilde lucht die leven op sommige plekken bijna onmogelijk maakt. Aandelenbeleggers lopen wat dat betreft een beetje achter. Soms slaan ze zelfs helemaal de plank mis. Er zijn talloze voorbeelden van echt goede bedrijven. Neem Kingspan, een bedrijf dat hoogwaardig isolatiemateriaal produceert. De producten die Kingspan in een jaar op de markt brengt, verminderen tijdens hun bestaansleven de CO2-uitstoot met 1,7 miljoen ton. Het is aan ons Ook al stoot Kingspan zelf jaarlijks 0,1 miljoen ton CO2 uit. Voor veel beleggers betekent die uitstoot echter een uitsluiting uit hun milieuvriendelijke strategie. Het bedrijf vervuilt en wordt bij voorbaat al aan de zijlijn geplaatst. Een goede analyse had uitgewezen dat de producten van Kingspan juist de oplossing zijn voor minder CO2 uitstoot in de toekomst. Maar men moet hier dus een specialistische belegger voor inschakelen, die weet waar hij over praat. U en ik, we maken ons allemaal zorgen om het klimaat. Het is prijzenswaardig dat beleggers het belang van op een duurzame wijze beleggen steeds meer gaan inzien. Het is aan ons, specialisten op dit gebied en aanbieders van beleggingsfondsen om dit om te zetten in de klinkende munt van de toekomst. Hubert Aarts is Managing Director of Listed Equities bij Impax Asset Management, partner van BNP Paribas Investment Partners. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Investment Partners. Deel via:
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.
Assetallocatie 09 okt Monetaire keuzes bepalen koopgedrag beleggers Noussair Aatil van State Street Global Advisors neemt de duidelijke beleggingskeuzes van Europese beleggers in september met u door. Amerikaanse aandelen, Chinese aandelen, defensieve aandelen en kortlopende kwaliteitsobligaties waren favoriet. Wat werd verkocht?
Assetallocatie 07 okt "Beleggers hebben liever Griekse dan Franse schuld" Volgens Renco van Schie van Valuedge zijn de vooruitzichten van Europese obligaties beter dan die van Europese aandelen. Hij houdt er verder rekening mee dat de euro en dollar binnen afzienbare tijd weer evenveel waard zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.