Hubert Aarts is Managing Director of Listed Equities bij Impax Asset Management, de BNP Paribas Investment Partner-partner die zich bezighoudt met het beheer van diverse milieustrategieën. Hij leidt onder andere Impax’s macro-economische onderzoeksproces. Hubert Aarts beheert voor BNP Paribas Investment Partners beleggingsfondsen die gericht beleggen in bedrijven die goed op duurzaamheidsvraagstukken in weten te spelen.

Nieuws

Slimme beleggers kopen biologisch

Met een steeds zwaarder wordende wereldbevolking is het slim om te beleggen in bedrijven die gezond voedsel bedenken en verkopen.

“Pink slime”, paardenvlees in uw runderbiefstuk, hamburgers met E.coli en “biologische” eieren van kippen die hun staart niet kunnen keren. Dat er binnen de voedingsindustrie van alles mis is, weet u ook. Maar de sector denkt met u mee.

In antwoord op de obesitasproblematiek bijvoorbeeld, kondigde Coca-Cola onlangs aan voor 2020 de calorieën van al haar dranken met 10% te zullen verminderen. In een blikje cola gaan dan geen tien, maar negen suikerklontjes.

Houdt u alvast rekening met het faillissement van Weight Watchers? Ondanks nieuwerwetse eetgewoonten als het Paleodieet en superfoods, is het onwaarschijnlijk (50% van de Europese bevolking heeft overgewicht of zelfs obesitas) dat de Weight Watchers-coaches binnen nu en afzienbare tijd zonder werk zitten.

Plofkip met bijsmaak

Maar grote internationals als Coca-Cola, Pepsi en McDonalds worden wel geraakt door de frisse, gezonde wind die door de westerse wereld waait. Tussen 2002 en 2011 groeide de productie van biologisch en gezond voedsel in de VS met 240%. Voor de conventionele voedingsindustrie kwam de groei op 3%.

Producenten van junkfood en ongezonde frisdranken zagen hun populariteit dalen en dat werd ook op de aandelenmarkt gevoeld. De Amerikaanse markt voor gezonde en biologische voeding groeide tussen 2001 en 2011 jaarlijks met 14,8% (Bron: Raymond James, maart 2013).

Er worden flinke premiums betaald. Net zoals de consument graag iets meer betaalt voor een premiummerk als Apple, investeert hij de laatste jaren ook graag wat extra’s in het eigen welzijn. Daarnaast stijgt de vraag naar verantwoord en duurzaam geproduceerd voedsel, omdat steeds meer mensen zich realiseren dat de huidige situatie gezien de sterk stijgende vraag naar voedsel wereldwijd niet houdbaar is en die plofkip toch wel een nare bijsmaak heeft gekregen.

Smartfood

De veranderende houding van consumenten in combinatie met toenemende regelgeving maakt dat steeds meer bedrijven zich aanpassen. Sommige spelers lopen daarin voorop. Denkt u aan leveranciers van elementaire voedingsstoffen als Lerøy Seafood, retailers als Whole Foods Market, kwaliteitstesters als Eurofins Scientific en verpakkingsrecyclers als RockTenn.

Dergelijke bedrijven komen met tastbare oplossingen om bijvoorbeeld het energieverbruik te verminderen of voedselafval – momenteel een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel – te minimaliseren. Hun producten zijn Smart, zoals wij dat noemen: Sustainably Manufactured and Responsibly Transformed.

De nadruk op maatschappelijk verantwoord gedrag en de beste praktijken op het gebied van milieu, maatschappij en deugdelijk beheer kan het rendement van een bedrijf verbeteren. Beleggers met oog voor de toekomst denken dus niet alleen in de supermarkt twee keer na, maar zorgen dat ook de bedrijven binnen hun beleggingsmandje klaar zijn voor de nieuwe vereisten voor de voedselindustrie.

Hubert Aarts is Managing Director of Listed Equities bij Impax Asset Management, partner van BNP Paribas Investment Partners. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Investment Partners.

Lees meer

Assetallocatie