Nieuws

Van Eck: Chaos China goed voor goud

De opleving van de goudmarkt dankzij China is misschien tijdelijk, maar goud blijft aantrekkelijk, met dank aan de Fed.

De goudmarkt is opgeleefd door de problemen in China. Dat is tijdelijk, maar toch glinstert de toekomst voor goud. Dat schrijft goudstrateeg Joe Foster van Van Eck Global in een verslag over de ontwikkelingen van de afgelopen maand.

Dat de goudmarkt gebaat is bij onzekerheid is evident. Iedere keer wanneer er ergens ter wereld onrust dreigt dan is er sprake van een opleving van de goudprijs. Dat hebben we volgens Foster dit jaar eerder gezien toen de Zwitsers de Zwitserse frank loskoppelden van de euro en nog sterker toen de Grieken uit de eurogroep dreigden te stappen.

De situatie in China is volgens Foster vergelijkbaar. Het is wel mogelijk om te twijfelen of de Chinese autoriteiten de Chinese economie kunnen aanzwengelen, maar de echte bron van alle onrust is de poging van de Chinese regering om de wisselkoers van yuan vrijelijk te laten bewegen. Dat is een voorwaarde om de munt de status van reservemunteenheid te geven.

Fed kan het niet goed doen

De onderhandelingen daarover zijn in volle gang met het IMF. Dat bewerkstelligen in een periode van onrust op de aandelenmarkt valt niet mee, volgens Foster. De echte onrust komt echter niet uit Beijing, maar uit Washington, stelt Foster. Daar hikt de Federal Reserve tegen een rentebeslissing aan. Moet de rente wel of niet worden verhoogd?

De Amerikaanse bank kan het eigenlijk niet goed doen, denkt Foster. De onrust in de wereldeconomie is zodanig dat een renteverhoging op dit moment waarschijnlijk hevige reacties zal veroorzaken. Aan de andere kant is er de geloofwaardigheid van de bank die op het spel staat.

En daarnaast is de Federal Reserve, zolang de officiële rente rond het nulniveau zit, vrijwel tandeloos om stimuleringsbeleid door te voeren. De lastige positie voor de Fed is een langduriger bron van onrust dan de huidige perikelen in China. Het is slecht nieuws voor de wereldeconomie, maar goed nieuws voor de goudprijs.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus