Nieuws

De meerwaarde van multi-assetoplossingen

Volgens Lipper droeg vorig jaar 30% van het totaal aan verkochte fondsen het predicaat multi-asset. Waarom?

De vraag in Europa naar multi-assetfondsen stijgt explosief. Volgens Lipper droeg vorig jaar 30% van het totaal aan verkochte fondsen het predicaat multi-asset. Wat maakt deze fondsen zo aantrekkelijk?

Dé doorbraak van de multi-assetfondsen vond plaats in 2014. Harder dan de vraag naar aandelen- (+1%) en obligatiefondsen (+5%) steeg die naar multi-assetoplossingen. (+13%). In drie jaar tijd is het totaal beheerde Europese multi-assetvermogen aangegroeid van 36 miljard tot 167 miljard Amerikaanse dollars, een stijging van meer dan 460%.

Dat vertaalt zich automatisch in een groter marktaandeel. Op dit moment is circa 10% van het vermogen in Europa belegd in multi-assetfondsen. Volgens Olivia Mayell, managing director client portfolio van JP Morgan Asset Management, hebben we hier te maken met een structurele trend die ook buiten Europa zichtbaar is.

Gemak en bescherming

“Overal in de wereld snakken beleggers naar veiligheid en vooral naar yield.” Een stabiel rendement tegen een laag risico is de propositie waarmee klanten door de verschillende beleggingshuizen worden gelokt om hun geld naar een van de vele multi-assetfondsen te alloceren. “Met optimale spreiding is de kans op verlies miniem,” zegt Mayell.

Naast bescherming bieden multi-assetfondsen beleggers natuurlijk ook het nodige gemak. Waarom zelf beleggen in tien of meer verschillende fondsen of ETF’s als ook kan worden gekozen voor enkele multi-assetfondsen die actief worden beheerd door de knapste koppen van een fondsenhuis, die toegang hebben tot alle markten en kunnen putten uit een welhaast oneindig beleggingsinstrumentarium?

Hedgefundmangers mogen zich zorgen maken. In het speciale beleggingshoekje, dat zij voor zichzelf hebben gereserveerd, zijn ze niet langer alleen. Elk multi-assetfonds dat wordt gelanceerd is een concurrent extra. De overeenkomsten tussen hedgefondsen en multi-assetfondsen zijn groot. Beide zijn unconstrained, trekken zich niets aan van een benchmark en beloven beleggers relatief hoge rendementen tegen lage risico’s. 

Verschil is dat multi-assetfondsen geen last hebben van hoge fees, ondoorzichtigheid en lage liquiditeit, die wel aan veel hedgefondsen kleven.

Na de crash

Jiri Baert hielp mee multi-assetfondsen aan de man te brengen. Mede door hem groeide Deutsche Bank in België uit tot een grote speler in multi-assetfondsen. De Belgische formule bleek zelfs zo succesvol, dat Deutsche Bank die ook in andere landen uitrolde. Baert lachend: “Als het in België werkt dan werkt het overal.”

Nadat beleggers in 2008 voor de tweede maal in tien jaar enorme verliezen voor hun kiezen kregen, ging Baert op zoek naar alternatieven voor de traditionele mixfondsen die niet bestand bleken tegen de krach. “Beleggers liepen weg en wij moesten iets bedenken om ze weer terug te krijgen.” In het opzetten van fondsen die extra alpha genereren, had Baert geen vertrouwen.

“Slechts 18% van de fondsen wist in een periode van vijf jaar de index structureel te verslaan. Bovendien, in een dalende markt kan ook een fonds met veel alpha verlies maken. Juist die verliezen wilden beleggers niet langer dragen.” De oplossing: een fonds dat bij een crash wel overeind blijft.

Andere kenmerken van het nieuwe product? Baert: “Het fonds moet flexibel en actief zijn om volatiliteit de baas te kunnen blijven. Het fonds mag geen sterke bias hebben naar een assetcategorie. Je wil low sensitivity! Het fonds moet niet te ingewikkeld zijn, want anders valt het niet uit te leggen. Hefboom? Ook liever niet.”

Key focus-thema

Jiri Baert is inmiddels onafhankelijk adviseur. De afdeling multi-assetinvesting van Deutsche Asset & Wealth Management (AWM) is alive and kicking. Het multi-assetteam van Deutsche AWM heeft op dit moment meer dan 150 miljard euro onder beheer en dat bedrag stijgt explosief. De laatste vier jaar groeide de Europese multi-assetmarkt met 40% per jaar, vertelt Christian Hille, verantwoordelijk voor de multi-assetafdeling van Deutsche AWM.

Extraordinary. ‘It’s really huge!” Multi-assetbeleggen is een van de zogenoemde key focus-thema’s binnen de organisatie. Hille: “De populariteit ervan begon aan de retailkant. Pas later kwam de vraag van institutionele beleggers. Normaliter is het met trends andersom.”

Volgens Hille is multi-assetinvesting geen tijdelijke mode, maar een structurele trend. “De vermogensbeheerder keert terug naar zijn oorspronkelijk taak, zoals het zorgdragen voor winstmaximilisatie met een bepaald risicobudget, of het genereren van inkomsten volgens een vooraf bepaalde doelstelling. Dat is toch wat een vermogensbeheerder moet doen en niet een of andere index verslaan.”

Mét derivaten

De huidige marktomstandigheden spelen Deutsche AWM en andere multi-assetaanbieders in de kaart. Veel van de populariteit van de multi-assetfondsen is het gevolg van de lage rente. Dat maakt het lastig om nog een aardig rendement te boeken zonder al te veel risico’s te nemen.

Hille: “De gemiddelde belegger wil, zo blijkt uit onderzoek, niet meer dan 10% verliezen. Alles daarboven is buiten zijn comfortzone. Een aandelenportefeuille is dus geen optie. Op een roller-coasterrit zit geen risicomijdende belegger te wachten. Fixed income was altijd een prima oplossing, maar met de huidige rentestanden levert dat weinig op. Dan blijft een multi-assetstrategie over.”

Spreiding is de manier om risico’s de baas te blijven, maar dan wel anders ingevuld dan de traditionele mixfondsen gewend zijn te doen. “Vroeger kwam een belegger een heel eind met een traditioneel gespreide portefeuille waarin alle beleggingscategorieën en regio’s waren vertegenwoordigd”, zegt Hille.

Mixfondsslachtoffers

“Dat ligt tegenwoordig anders. Dat aandelen en obligaties altijd negatief gecorreleerd zijn, gaat niet langer op. Neem onlangs. Toen daalden Europese aandelen met 2%, verloor de euro aan waarde en gingen Bunds ook onderuit.” Het rampjaar 2008 zal voor veel mixfondsbeleggers een eyeopener zijn geweest. Sommige traditionele defensieve indexfondsen daalden met meer dan 25%. Vooral het feit dat de beurscorrectie zo lang aanhield, maakte mixfondsslachtoffers.

Beart: “Een profielfonds werkt in de regel met een vaste asset allocation. Ten gevolge van periodieke rebalancing wordt het verlies naarmate een correctie langer voortduurt verder uitgediept.” Beleggers die dit scenario niet willen meemaken, zijn volgens Baert beter af met flexibel beheer. Derivaten en long-shortstrategieën helpen ook om de scherpe risicokantjes ervan af te halen.

In de wereld van multi-assetbeleggen worden alle mogelijke financiële instrumenten ingezet om de beoogde rendements- en risicodoelen te halen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Dossier Multi-Assetstrategieën in IEXProfs magazine nummer 29, 2015.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie