Nieuws

REIT's voorbereid op rentehike

Vastgoedfondsen hebben zich in aanloop naar de renteverhoging van de Fed goed voorbereid.

Hoewel vastgoedbeleggingsfondsen (REIT's) wereldwijd in eerste instantie worden geraakt door een renteverhoging, profiteert deze vastgoedbelegging op (middel)lange termijn van een verbeterende economie, zo verwacht Jan Willem Vis, hoofd van het Global Listed Real Estate team van BNP Paribas Investment Partners

"Momenteel is de vraag naar vastgoed door de lage rentes groot, wat het aanvangsrendement (de verhouding tussen het inkomen dat een object genereert en de waarde van het object) onder druk zet. In een omgeving met stijgende rente zal het aanvangsrendement juist stijgen."

Vis verwacht dat de Amerikaanse centrale bank in de laatste maanden van 2015 voor het eerst de rente zal verhogen. Dat zorgt voor hogere financieringskosten, maar vanwege het verwachte lage tempo van de verhogingen zullen bedrijven die zich goed voorbereid hebben - door de schuldenlast te verminderen en lange looptijden voor hun leningen te kiezen - het goed kunnen doen.

Europa profiteert nog van ECB-steun

De stijgende rente zet volgens Vis vooral Amerikaanse markt onder druk, terwijl Europa nog wordt gesteund door kwantitatieve versoepeling van de ECB. In Azië varieert de impact. Vooral Hongkong heeft blootstelling aan de stijgende Amerikaanse rente, terwijl Japan wat meer beschermd is.

"Niet in de minste plaats doordat JREITS direct profiteren van het beleid van de Japanse centrale bank. In de VS verwacht BNPP IP dat de net lease sector (waarbij de huurder een deel van de kosten van de eigenaar op zich neemt) en de gezondheidssector gedurende het eerste half jaar na de rentestijging een underperformance laten zien."

Sectoren met een korte huurtermijn zoals lodging en sectoren die sterk in verband staan met een verbeterende economie, zoals de industriële sector, kennen in een omgeving met stijgende rentes doorgaans juist een outperformance, aldus Vis. 

Onderwogen Amerikaans vastgoed

Op middellange termijn verwacht BNPP IP dat markten herstellen van de negatieve impact van stijgende rentes. Een belangrijk punt is hoe valuta’s reageren op de stijgende rente. Het Global Listed Real Estate team denkt dat de eerste renteverhoging in de dollar is ingeprijsd, maar dat een verdere stijging van de korte rente de koers van de dollar nog wat zal doen stijgen.

De beheerder van fondsen als BNP Paribas High Income Property en BNP Paribas Property Securities Fund Europe is momenteel onderwogen in Amerikaanse beursgenoteerd vastgoed in haar wereldwijde fondsen, en overwogen in Europa en Japan. Als de VS zich naar verwachting weer herstelt, kan de allocatie naar deze regio worden bijgesteld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?