Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Unconstrained in obligaties

Beleggen waar de meeste alpha te genereren is tegen een zo laag mogelijk risico.

Fondsportet: Deutsche Invest Global Bonds Fund

Bij een unconstrained-obligatiefonds is de eerste en belangrijkste vraag wellicht hoe unconstrained het fonds opereert. Unconstrained, ook wel go-anywhere-beleggen genoemd, is een relatief nieuwe beleggingsstrategie. Net als bij smart bèta- en factorbeleggen is de definitie per beleggingsinstelling verschillend.

Het obligatiefonds van het team van Roger Douglas, het Deutsche Invest Global Bonds fonds, blijft bij zijn leest: fixed income. “Het fonds belegt in staatsobligaties, leningen van semi-overheden en covered bonds. Maar vanwege het unconstrained-karakter van het fonds zijn beleggingen in bedrijfsobligaties, financials, achtergestelde leningen en obligaties uit emerging markets ook toegestaan.”

Roger streeft naar een jaarrendement van driemaands Euribor plus 300 basispunten (voor aftrek kosten) en een jaarlijkse volatiliteit van niet meer dan 3%. Om de strategie overzichtelijk en transparant te houden, maar ook breed genoeg om te kunnen diversifiëren, belegt Douglas in vijf tot tien beleggingsthema’s. 

Zoeken naar triggers

De belangrijkste thema’s zijn nu central bank divergence, investment grade credit en bedrijfsobligaties in de eurozone. Douglas bespeelt deze thema’s niet door simpelweg positie in te nemen en af te wachten. “Ik ben vooral op zoek naar triggers in de markt.”

“Het lijkt me duidelijk dat het beleid van de belangrijke centrale banken verder uiteen gaat lopen. Aan de ene kant heb je de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waar de centrale banken sneller hebben geopereerd, en aan de andere kant de eurozone, China en Japan, waar het proces later is begonnen. Dat betekent niet dat we nu plompverloren short Amerikaanse obligaties en long Europa zullen gaan, maar de accenten zullen eerder die kant op liggen.”

Een andere trend, die Douglas bespeelt, is de groeiende aandacht voor liability driven-beleggen bij pensioenfondsen. “Dat speelt vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De grote defined benefits-pensioenfondsen zijn massaal onderwogen in duration. “Die beweging richting langere looptijden is al langer gaande en wij zijn ons daar altijd van bewust.”

Actief beheer

De belangrijkste beleggingstools van Douglas zijn actief beheer van de duration en de looptijd van obligaties. Het is volgens Douglas de beste manier om alpha te genereren in een fixed income-markt in een lagerente-omgeving, die gedomineerd wordt door centrale banken. De fondsmanager hanteert cash obligaties, derivaten en CDS – Credit Default Swaps – voor toegang tot en beheer van risico’s, maar niet noodzakelijk om het op deze wijze te verhogen. Douglas hanteert swaps om de duration te beheersen.

Een valutastrategie hanteert het fonds niet. “Dat is ook niet nodig, want er zijn genoeg bronnen van alpha in fixed income.” Wat betreft zijn visie op de korte termijn is Douglas duidelijk: “Meer marktverwarring en meer volatiliteit.” Daar is het probleem Griekenland debet aan, maar ook de verschillen tussen de opkomende markten maakt het voor beleggers lastig posities in te nemen.

“Wij hanteren daarom gedetailleerde landenvisies. Zo zijn we bijvoorbeeld long Mexico en short Brazilië. “De laatste staat er lang niet zo goed voor als Mexico. En, heel belangrijk, wat doet de Amerikaanse Fed? Wanneer gaat dit jaar de rente omhoog? We hanteren daarom momenteel een hedge op onze duration in dollarobligaties.

Met de obligatierendementen op dit lage niveau is het in ieder geval belangrijk om als obligatiebelegger actief te blijven. Je moet flexibel zijn en altijd voorbereid zijn om posities aan te passen. De markt zal alleen maar volatieler worden. Dat geeft ons nog meer gelegenheid om tactisch te werk te gaan.”

Klik op de afbeelding voor alle fondsdata.

Deutsche Invest Global Bonds Fund

Bronnen: Deutsche AWM, peildatum 29 mei 2015.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in IEXProfs magazine nummer 29, 2015.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus