Britse bankbonussen onder vuur De Bank of England heeft nieuwe maatregelen uitgevaardigd om bancaire kortzichtigheid harder aan te kunnen pakken. 23 juni 2015 14:40 • Door Rob Stallinga Heeft de bank of England (BOE) de bestseller Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk gelezen? Of is de centrale bank zelf op het idee gekomen om iets te doen aan de riante op de korte termijn gerichte arbeidsvoorwaarden bij financiiële instellingen? Feit is dat de BOE, in samenwerking met de Britse AFM, de bonusregels verder heeft aangescherpt. Bankiers die regels hebben overtreden, kunnen worden gedwongen hun bonussen over een periode van tien jaar terug te betalen. Eind vorig jaar was deze periode nog maximaal zeven jaar. Ter vergelijk: de EU heeft de bonus-terugpak-periode vastgesteld op minimaal drie jaar waarbij minimaal 40% kan worden teruggevorderd. Britse bonussen worden verder aan duidelijke maxima gebonden en leidinggevenden van bailed-out banken (zoals bij ons ABN Amro) kunnen lucratieve pensioencompensaties verder vergeten. Onderdeel van breder plaatje Niet leuk voor job hoppende bankiers: werkgevers hoeven hun nieuwe werknemers niet langer de bonussen te betalen die zij anders van de oude werkgever hadden ontvangen, mochten ze daar zijn gebleven. Andres Bailey, hoofd van de Prudential Regulation Authority (de Britse AFM) tegen Bloomberg: "Ons doel is om die bankiers te belonen die een effectief risicobeheer stimuleren." De jongste maartegelen van de BOE passen in het bredere plaatje waarbij toezichthouders wereldwijd bankiers financieel treffen als zij door onverantwoord handelen verliezen hebben gemaakt. Dat moet een nieuwe kredietcrisis helpen voorkomen. Minder bonus, meer loon Of het allemaal zin heeft, moet nog blijken. Een ding weet Bailey zeker: de verlaging van de bankbonussen zal zeker leiden tot hogere vaste salarissen in de Britse financiële industrie. Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 16 apr Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.