Nieuws

'Word niet verliefd op je posities'

Beleggers moeten oppassen dat ze niet verliefd worden op hun eigen portefeuille. Scheiden van posities kan pijn doen.

Beleggers moeten oppassen dat ze niet verliefd worden op hun eigen portefeuille. Beleggen kan pijn doen. Juist van lievelingsaandelen moet men bereid zijn weer afstand te doen. Hilde Jenssen heeft zelf die ervaring opgedaan met haar fonds Skagen Kon-Tiki. Het Russische Sistema boekte jaren op rij rendementen om verliefd op te worden, maar van het ene op het andere moment veranderde het in een slechte belegging.

Aan de hand van haar eigen beleggingservaringen geeft Jenssen een aantal tips om succesvol te kunnen beleggen.

Begrijp hoe bedrijven opereren
Beleggers moeten zich niet alleen op kwantitatieve gegevens baseren. Sommige belangrijke informatie heeft niets met harde getallen te maken. State Bank of India gaf vorig jaar een duidelijk signaal af dat het de efficiency wil verbeteren. Fundamentele begripsvragen zijn:

  • Wat is het doel van de onderneming?
  • Wat motiveert de werknemers?
  • Weet het management zijn doelen te bereiken?
  • Stemmnen drijfveren van management en aandeelhouders overeen?

Motivatie en betrokkenheid
Het is goed om een ceo of grondlegger te bevragen op reden waarom hij een business is begonnen. Jenssen wil de passie proeven bij wat ze doen, anders wordt het moeilijk om een wereldspeler van formaat dagelijks te leiden. Soms levert het nuttige informatie op, die niet met cijfers onderbouwd kan worden.

Goede keuzes kunnen pijn doen
Moeilijke beslissingen brengen het risico met zich dat men het verkeerd heeft. Om de index op termijn te verslaan, moet men pijnlijke beslissingen durven nemen, zelfs als dit gepaard gaat met tijdelijk benedenmaatse prestaties. Jenssen zag vorig jaar de koers van Mafrig halveren, desondanks verhoogde zij haar blootstelling aan de Braziliaanse vleesproducent. Zij ziet duidelijk potentieel voor een goed rendement in de toekomst.

Altijd bereid tot een flitsscheiding
Beleggers kunnen eenvoudig persoonlijk betrokken raken bij hun beleggingen. Zodra men met trots constateert dat zijn beleggingskeuze goed uitpakt wordt het tijd om afstand te doen van die positie, waarschuwt Jenssen.

Lange adem nodig
Een contraire belegger heeft een lange adem nodig, want de ondernemingswaarde beweegt zelden in de pas met de grillen van de aandelenmarkt. Die schommelingen kunnen wel benut worden. Lange adem scheelt ook nog een hoop brokerkosten. Beleggingen in Kon-Tiki worden meestal 4 tot 5 jaar in portefeuille gehouden.

Jenssen ziet met name kansen in opkomende markten. Vorig jaar was de VS ’the place to be’, maar een sterke dollar holt de concurrentiekracht van de Amerikaanse bedrijven uit, in tegenstelling tot de opkomende markten. De dure dollar is wel ongunstig voor bedrijven met een forse schuld in deze valuta. Het onderstreept volgens Jenssen waarom beleggers niet voorbij kunnen aan grondig onderzoek van de kapitaalstructuur. Zo ontdekt men bij Skagen laag gewaardeerde maar kwalitatieve beleggingskansen in onder meer de opkomende markten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus