Nieuws

'Einstein weet geen raad met goud'

Zelfs Einstein zou niet in staat zijn om te voorspellen wat goud doet over een week, laat staan over een jaar.

Volgens de topman van Barrick Gold Corp, Peter Munk, is het onmogelijk om de goudprijs te voorspellen. In een interview met Bloomberg zegt hij al 30 jaar dag en nacht met het edelmetaal bezig te zijn, maar niet in staat te zijn om de prijsbewegingen te voorspellen.

Munk bevindt zich in goed gezelschap. Ben Bernanke en Janet Yellen gaven ook aan geen idee te hebben wat de goudprijs in beweging brengt. Het is moeilijk, omdat de markt niet bepaald wordt door fundamentals. Enerzijds zijn er algoritmische modellen en momentum-handelaren, aan de andere kant zijn het sentimenten die de markt parten spelen, stelt Jeff Sica, van Sica Wealth Management.

Zelfs Einstein zou niet in staat zijn om te voorspellen wat goud doet over een week, laat staan over een jaar, meent Munk. Afgelopen jaar daalde het edelmetaal omdat er minder behoefte was aan de rampenverzekering, verklaart Bernanke. Maar niemand doorgrondt echt de goudprijs, meent de oud-president van de Fed. 

Yellen liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. Niemand heeft echt een goed model wat de prijsschommelingen in het edelmetaal verklaart. Het is een asset dat mensen vooral willen bezitten als angst overheerst in de markten.

Barrick, de grootste goudproducent ter wereld zag afgelopen jaar 11,5 miljard dollar aan beurswaarde verdampen en de winstmarges slinken als gevolg van de daling van de goudprijs. De benchmark is de afgelopen twaalf maanden 15% gedaald. Dit jaar zijn de prijzen weer iets gestegen.

Goldman Sachs houdt vast aan de verwachting dat de goudprijs dit jaar verder zal dalen. Jeffrey Currie voorspelt een prijsdip van 1050 dollar per ounce over een jaar. ABN Amro denkt zelfs aan 800 dollar, per eind 2015. Standard Chartered houdt het op een bodem rond 1.100 dollar, gelegd door de Indiase en Chinese consument. 

Hedgefundlegende John Paulson gokte juist op een prijsstijging van het edelmetaal als hedge tegen inflatie, maar gaf onlangs te kennen zelf geen geld in zijn goudfonds te willen steken. Paulson & Co bezit de grootste positie in het SPDR Gold Trust.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie