Nieuws

Tijdperk van sterbeleggers voorbij?

Na Gross' vertrek bij Pimco kopten vele media over de ondergang van het tijdperk van de stermanager. Maar is dat wel zo?

Nadat obligatiekoning Bill Gross onverwacht vertrok bij Pimco en ballingschap zocht bij Janus Capital – dat qua omvang nog niet een tiende voorstelt van zijn vorige werkgever – kopten vele media over de ondergang van het tijdperk van de sterfondsbeheerder. Maar is dat wel zo? Volgens Yahoo Finance niet; het is gewoon een ander tijdperk. 

In diezelfde week van schreeuwende headlines slaagde Bill Ackman erin meer dan 3 miljard dollar binnen te halen voor een nieuw fonds met een notering aan de Amsterdamse beurs – een veel hoger bedrag dan de activistische belegger had verwacht. Verder trok David Tepper, oprichter van Appaloosa Management (goed voor 20 miljard dollar) de aandacht van vele media naar zich toe met zijn mening over onder meer junkobligaties.

Dus, concludeert de auteur, er zijn nog steeds sterren in de wereld van het fondsbeheer, maar wel van een ander soort. Ze runnen bijvoorbeeld exclusieve hedgefondsen of halen het nieuws met gerichte inzetten, terwijl ze hun hand er niet voor omdraaien om vrijelijk hun meningen te uiten in de media.  

Val van beleggingsfondsen
De échte afname in populariteit is te wijten aan de traditionele beleggingsfondsaanbieders, die steeds meer terrein verliezen. Ze worden van allerlei kanten aangevallen, door nieuwe aanbieders met lage kosten en transparante modellen enerzijds en door exclusieve hedgefondsen anderzijds. Onlangs berichtte de Wall Street Journal dat beleggers sinds de start van 2013 zo’n 513 biljoen dollar in passieve indexproducten hebben gestoken versus 127 biljoen in actief beheerde fondsen – alle promotionele activiteiten van actieve managers ten spijt.

Het idee dat het tijdperk van de stermanager voorbij is, is overigens niet nieuw. Ook in de jaren negentig werd het geopperd, na de val van de eerder zo stralende ster Jeff Vinik. Ook zijn vertrek bij Fidelity Magellan in 1996 hield niet het einde van een tijdperk in, maar een verandering. Fondsbeheerders konden het zich niet langer permitteren vrijelijk grote beslissingen te nemen zonder verantwoording af te leggen; ze moesten meer in een bepaalde stijl beleggen en konden niet ineens alle aandelen afzweren en volledig in obligaties stappen, zoals Vinik deed.

Kortom: het einde is nog niet in zicht en de volgende ster kan ieder ogenblik opstaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's