Nieuws

Huur Zuidas boven pre-crisisniveau

De huurprijzen op de Zuidas zijn boven het pre-crisisniveau, maar dat betekent niet dat het goed gaat met vastgoed.

Terwijl de Nederlandse vastgoedmarkt nog in een periode van aanhoudend herstel moet komen, zijn beleggers alweer teruggekeerd naar de markt. Dat schrijft, Simon Durkin, hoofd Real Estate Research Europe van Deutsche Asset & Wealth Management (DeAWM). 

Van oudsher is de Nederlandse, commerciële vastgoedmarkt populair onder institutionele belegers. Dat komt door de open, export-gedreven economie en fiscale voordelen die het land biedt.


Moeilijk, moeilijk
Het laatste decennium is Nederlands vastgoed echter minder en minder aantrekkelijk geworden voor beleggers. Strenge bestemmingsplannen zorgen voor meer competitie. Daarnaast is er door de vele projectontwikkelingen in 2004/2005 een overaanbod ontstaan, terwijl tijdens de financiële crisis ook nog eens de vraag flink daalde. DeAWM schrijft dat er daardoor nu acht miljoen vierkante meter aan kantoorrruimte leeg staat in Nederland. 

 Daar komt bij dat de Nederlandse economie niet echt lekker draait. “Het afbouwen van schulden door huishoudens en de publieke sector zal resulteren in een binnenlandse vraag die beneden het historisch gemiddelde ligt en Nederlandse consumenten hebben te maken met een zwakke arbeidsmarkt en een correctie in de huizenprijzen,” schrijft Durkin.

Volgens de laatste voorspellingen van Oxford Economics van afgelopen juli zal Nederland tot tenminste 2020 beneden zijn optimale groeiniveau zitten. Oxford Economics voorziet een jaarlijkse groei van slechts 1,1% gemiddeld de komende acht jaar. 

De kantorenmarkt
Gezien de aanhoudend zwakke economische activiteit ogen de huren in Amsterdam niet goedkoop: met 345 euro per vierkante meter per jaar op toplocaties als de Zuidas zijn ze hoger dan het pre-crisisniveau in 2008. Omdat er weinig is gebouwd en doordat het aanbod aan moderne kantoorruimte op toplocaties gestaag afneemt, zullen de huren naar verwachting met 1,6% per jaar stijgen in de komende vijf jaar. Op secundaire locaties worden op de leasemarkt stevige kortingen gegeven, omdat de concurrentie hevig blijft.


De retailmarkt
Zoals eerder gezegd, hebben de Nederlandse huishoudens het niet makkelijk en geven weinig geld uit. Dat is een slechte zaak voor winkeliers. De retailverkoop binnen het vastgoed daalt al 11 kwartalen opeenvolgend, blijkt uit cijfers van Oxford Economics. De toplocaties in toeristische steden als Amsterdam doen het minder slecht. 

De logistieke markt
Durkin schrijft dat de vastgoedmarkt die zich richt op logistiek, er het beste voor staat. “Het herstel van deze markt hangt grotendeels samen met de toegenomen wereldhandel. Door de ligging in de buurt van diverse noordelijke zeehavens, houdt Nederland een sterke positie in Europa. In termen van huurdersvraag blijft de Nederlandse markt alleen achter bij die van (de veel grotere economieën van) Duitsland en Frankrijk.”

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?