Nieuws

Problemen met lifecyclefondsen

Target-date of lifecycle fondsen, pensioenspaarvarkens voor oudere Amerikanen, liggen onder vuur. Chuck Jaffe legt uit.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC en de fondsenindustrie kunnen het maar niet eens worden over nieuwe regels voor zogenoemde target-date funds. Deze fondsen, ook wel lifecycle funds geheten, zijn bedoeld als veilige spaarvarkens voor (een aanvulling op) het pensioen. Een target-date fund belegt steeds behoudender totdat de belegger een bepaalde leeftijd bereikt, meestal 65. Dan wordt het fonds bevroren op bijvoorbeeld 60% aandelen, 40% obligaties. 

Chuck Jaffe wijdt een stuk aan de controverse op het blog MarketWatch. Target-date funds gingen als categorie op hun gezicht in 2008-2009. In weerwil van de "conservatieve" strategieën boekten deze fondsen enorme verliezen. Sindsdien wil de SEC de risico's verminderen, onder druk van politici. Target-date funds zijn namelijk enorm populair als onderdeel van 401-K Plans, individuele pensioenspaarplannen. Men wil deze spaarpotten beter beveiligen. 

Dat komt er maar niet van, vooral omdat de SEC in bed ligt met de fondsaanbieders, suggereert Jaffe. Hij doet een eenvoudige oplossing aan de hand: maak een duidelijk onderscheid tussen target-date en lifecycle funds, en leg dat vast in de wet. Target-date is een to fund, aldus Jaffe: de verdeling van de portefeuille verschuift tot 65, daarna niet meer. Lifecylce zou een through fund moeten worden: de verschuiving gaat door totdat de belegger overlijdt.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Online magazine ETF's