Nieuws

'Vasthouden die Treasuries'

Volgens hoofdeconoom Joe Davis van Vanguard zijn er genoeg redenen om Treasuries niet de deur uit te doen.

Zoals Bill Gross al zei: beleggers moeten niet vergeten waarom ze obligaties in portefeuille hebben.  In de week tot 26 juni stroomde er 23,3 miljard uit obligatiefondsen, schrijft BusinessInsider. Pimco en ook Vanguard werden flink geraakt. Joe Davis, hoofdeconoom van Vanguard, houdt vast aan zijn obligaties, waaronder ook Treasuries. In een webcast komt hij met drie redenen waarom het belangrijk is obligaties niet allemaal de deur uit te doen.

  • Dat de rentes laag zijn betekent niet dat ze morgen stijgen. Dat duurt wel even.
  • Obligaties zijn minder volatiel dan aandelen. Dat bleek begin deze week wel toen aandelen meer daalden dan vast inkomen, ook al was de bron van zorg juist die stijgende rentes.
  • We moeten ons – inderdaad – allemaal even herinneren waarom we obligaties bezitten. De rentes liggen nu iets hoger dan voorheen, en dat betekent in de toekomst ook een iets hoger rendement. De beste voorspeller voor het toekomstig rendement is immers de rente.

Volgens Davis is het essentieel om in een gebalanceerde portefeuille blootstelling aan schatkistpapier te hebben. Hij maakte zich in maart al zorgen; beleggers kozen in plaats voor de laagrenderende obligaties voor dividendaandelen. Verschuiven van Treasuries naar bedrijfsobligaties is ook geen goed idee; het risico ligt daar tenslotte een stuk hoger. Davis geeft zijn collega John Bogle hierin dus ongelijk.

Treasuries gedragen zich overigens onvoorspelbaar, schreef Davis toen, en het is onmogelijk te voorspellen wat er in de toekomst gebeurt. Waar het ook heengaat, hij houdt vast aan zijn strategie. Davis kijkt naar de lange termijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen