Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
ETF-portret SPDR® MSCI World UCITS ETF

Tegen lage kosten zo breed mogelijk aandelenbeleggen

De lage TER betekent dat de SPDR® MSCI World UCITS ETF gebruikt kan worden voor langetermijnbeleggingen en als middel om kosten als gevolg van het aanhouden van cash in portefeuilles te elimineren.

Ruim een jaar geleden lanceerde State Street SPDR ETF’s, onderdeel van State Street Global Advisors, een nieuwe ETF op de MSCI World Index. Die zijn er natuurlijk al, in vele soorten en maten, maar deze ETF geeft beleggers op een kostenefficiënte manier toegang tot een breed mandje aandelen, die ook fysiek aangehouden worden.

De ETF volgt meer dan 1600 aandelen uit 23 ontwikkelde markten. Dit vertegenwoordigt ongeveer 85% van de free-float marktkapitalisatie in ontwikkelde markten.

De TER van de SPDR® MSCI World UCITS ETF bedraagt 0,12% op jaarbasis. En de ETF wordt op Euronext Amsterdam in euro verhandeld.

40 jaar ervaring

Wat ook nog onderscheidt is dat de beheerders van deze ETF geen aandelen uitlenen aan derden. Uitlenen zou de structuur van de ETF iets complexer maken en daar kiest State Street in dit geval uiteindelijk dus niet voor. Nu het fonds iets meer dan een jaar bestaat, wordt de ervaring van het portfoliomanagementteam zichtbaar in het rendement.

Deze SPDR ETF bevindt zich sinds de lancering bij de best presterende fysieke MSCI World ETF’s. Het aandelenteam achter deze ETF heeft meer dan 40 jaar ervaring met indexbeleggen en beheert sinds 1998 specifieke MSCI World indexfondsbeleggingen.

Het belegd vermogen in de SPDR ETF’s wordt door State Street Global Advisors ingezet om als actief aandeelhouder in gesprek te gaan met bedrijven. Dit is weer van belang om duurzaamheid op de agenda te zetten.

Hoeksteen van de portefeuille

Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF’s Nederland: “De MSCI World Index wordt vaak gezien als de hoeksteen van grote, internationale beleggingsportefeuilles. Veel beleggers gebruiken hem als belangrijke bouwsteen die ze uitbreiden met exposure naar regio’s of sectoren in een gediversifieerde portefeuille. De hoge mate van spreiding in de MSCI World, zowel qua landen als qua sectoren, heeft historisch betere risico-gewogen rendementen laten zien dan andere ontwikkelde marktenindices.”

“De SPDR MSCI World UCITS ETF is een transparante en fysiek gerepliceerde oplossing en biedt beleggers efficiënte bèta-exposure. De aantrekkelijke prijs betekent dat deze ETF gebruikt kan worden voor langetermijnbeleggingen en als middel om kosten als gevolg van het aanhouden van cash in portefeuilles te elimineren.”

Meer over de SPDR® MSCI World UCITS ETF*

 • ISIN: IE00BFY0GT14
 • Beheerd vermogen: 141 miljoen dollar
 • Startdatum: 28 februari 2019
 • Basisvaluta: dollar, handelsvaluta: euro
 • Benchmark: MSCI World Index
 • Kosten: 0,12% (TER)
 • Noteringen: Amsterdam, Ticker: SWRD
 • Rendement 1 jaar: 4,76%
 • Rendement benchmark 1 jaar: 4,63%

Grootste posities van de ETF

 1. Apple: 3,24%
 2. Microsoft: 3,16%
 3. Amazon: 2,36%
 4. Facebook Class A : 1,11%
 5. Alphabet Class C: 1,01%
 6. Alphabet Class A: 0,98%
 7. Johnson & Johnson: 0,93%
 8. Nestle: 0,87% 
 9. JPMorgan Chase & Co.: 0,86%
 10. Visa Class A: 0,82%

Grootste sectoren van de ETF

 1. IT: 19,11%
 2. Gezondheidszorg: 13,99%
 3. Financials: 13,86%
 4. Duurzame consumptiegoederen: 10,55%
 5. Industrie: 10,48%
 6. Niet-duurzame consumptiegoederen: 8,89%
 7. Communicatiediensten: 8,75%
 8. Materialen: 4,18%
 9. Nutsbedrijven: 3,64%
 10. Energie: 3,43%

*Data per 25 maart 2020

De impact van het coronavirus