Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Lipper Fund Awards 2019: Robeco wint Lipper Group Award Overall Large

Robeco wint de Lipper Group Award Overall Large

Robeco heeft dit jaar de meest prestigieuze prijs Lipper Fund Award in de wacht gesleept. Volgens Peter Ferket van Robeco wordt het fondsenhuis met de Lipper Group Award Overall Large beloond voor de unieke manier waarop het fundamenteel, kwantitatief én duurzaamheidsonderzoek integreert.

Vanaf de oprichting in 1929 zit het vergaren van kennis Robeco in het bloed, zegt Peter Ferket (zie foto), Head of Investments en lid van de Exectutive Committee van Robeco. “Niet voor niet zei onze allereerste CEO al dat elke beleggingsstrategie gebaseerd moet zijn op onderzoek. Daarbij kunnen we ons als een pure play assetmanager, zonder onderdeel van een bank of verzekeraar te zijn, volledig richten op assetmanagement.”

Robeco focust op enkele kerngebieden die echt waarde kunnen toevoegen voor klanten, zoals duurzaamheid, kwantitatief beleggen, aandelen in opkomende markten, credits en trends & thematisch beleggen, aldus Ferket.

“We lanceerden ons eerste duurzame aandelenfonds al in 1999, lopen al meer dan 25 jaar voorop met kwantitatief beleggen, beleggen al sinds de jaren 70 in bedrijfsobligaties en deden al in 1930 onze eerste belegging in een opkomende markt toen we, een jaar na oprichting, aandelen in Peru kochten.”

Stijlen combineren

“Daarnaast hebben we met RobecoSAM een enorme hoeveelheid kennis en data in huis op het gebied van duurzaamheid. Wij omarmen duurzaamheid volledig. Zo integreren we factoren op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur in het beleggingsproces van al onze fundamentele aandelen- en obligatieproducten, kwantitatieve producten en duurzame maatwerkoplossingen. Daarnaast maken we uitvoerig gebruik van actief aandeelhouderschap en combineren we duurzaam beleggen met andere stijlen, zoals factorbeleggen.”

Het negeren van duurzaamheid vormt voor Ferket een van de (minder traditionele) risico’s. “Naast de bekende risico’s die er zijn, zoals Brexit en handelsoorlog, kan duurzaamheid naar onze mening op de lange termijn zorgen voor veranderingen in markten, landen en bedrijven en dus invloed hebben op toekomstige performance. In dat opzicht is bijvoorbeeld klimaatverandering een belangrijk thema voor dit jaar en de jaren daarna. Dit risico kan simpelweg niet meer genegeerd worden.”

Daarom houdt Robeco in zijn beleggingsproces rekening met de risico’s en kansen die ontstaan door de regelgeving en ontwikkelingen op het gebied van klimaatverandering, licht Ferket toe.

Uitstoot broeikasgassen beperken

“Daarbij verwachten wij van bedrijven dat ze een sterk governancekader implementeren dat een heldere omschrijving geeft van de verantwoordelijkheid en het toezicht van het bestuur met betrekking tot de risico's en kansen van klimaatverandering. Ook vragen we bedrijven om klimaatrisico’s te integreren in hun reguliere risicobeheer zodat ze transitierisico’s en fysieke risico’s kunnen identificeren, beoordelen en beheren. Verder willen we dat bedrijven maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Daaronder valt ook het investeren in schone technologieën en uitstootbeperkende doelstellingen. Om veranderingen af te dwingen gaan we daarnaast systematisch de dialoog aan met bedrijven in onze portefeuilles met een hoge uitstoot.”

Op de vraag met welke andere trends beleggers de komend jaren rekeningen moeten houden en hoe Robeco daar zelf op inspeelt, zegt Ferket sowieso te verwachten dat de rendementen voor traditionele asset classes de komende jaren laag zullen zijn en gepaard gaan met hogere volatiliteit.

“Dat pleit voor een actief beleggingsbeleid. Met onze Trends & Thematic strategieën spelen wij actief in op drie krachtige megatrends die de wereld van vandaag aan het vormen zijn. Naast de al genoemde verduurzaming zijn dat transformerende technologieën en sociaal-demografische veranderingen.”

Toegang tot trends

Ferket noemt bij transformerende technologieën de opkomst van fintech en mobiele betalingen die van grote invloed zijn op de traditionele financiële dienstverlening en op sociaaldemografisch gebied de vergrijzende wereldbevolking die grote impact heeft op onder meer de pensioendiensten en de gezondheidszorg of de groeiende middenklasse in India en China die volop kansen oplevert voor consumentenmerken.

“De met RobecoSAM gezamenlijke Trends & Thematic-propositie biedt beleggers toegang tot specifieke trends, waarbij de fondsen ernaar streven om te profiteren van ontwikkelingen die uiteenlopen van smartphones en de groeiende middenklasse in Azië tot fintech.”


Peter Ferket (1968) is sinds november 2016 Head of Investments en lid van de Exectutive Committee van Robeco. Daarvoor was hij onder meer CIO Equities en co-hoofd van het Quantitative Equities Team. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1997. Ferket behaalde een PhD in Scientific Computing en een Master’s degree in Applied Mathematics (cum laude) aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Online magazine duurzaam beleggen