Column

Koopargumenten Japanse aandelen stapelen zich op

Volgens de analisten van M&G kunnen Japanse aandelen de komende vijf tot tien jaar een gemiddeld rendement boeken van zo’n 15%. Ook Robeco, T. Rowe Price, CNBC en Lukas Daalder van BlackRock berichten positief over de Japanse aandelenkansen.

“Japanse aandelen zijn momenteel een aantrekkelijke langetermijnbelegging. Het zou zomaar kunnen dat bedrijven de komende tien jaar de hoogste winstgroei laten zien. Stijgende marges, meer inkoop van eigen aandelen en hogere dividenden zijn goed voor aandeelhouderswaarde”, aldus Carl Vine, co-hoofd voor aandelen in Azië/Pacific bij M&G.

“Het vastgeroeste Japanse bedrijfsleven is aangrijpend veranderd door Abenomics, het beleid dat door voormalig premier Shinzo Abe in 2013 werd ingevoerd en daarop wordt door zijn opvolger Fumio Kishida voortgeborduurd. Vooral de afgelopen twee tot drie jaar heeft het effect van de hervormingen een vlucht genomen. In principe staan alle seinen nu op groen voor bedrijven om meer waarde te creëren op meerdere vlakken."

Onbemind en goedkoop

Opvallend is dat Japanse beursfondsen nauwelijks worden gevolgd door analisten en vaak over het hoofd worden gezien door internationale beleggers. Ervaren stockpickers kunnen dus hun slag slaan.

De balansen van Japanse bedrijven zijn beladen met bezittingen die te gelde kunnen worden gemaakt, zoals een overvloed aan vastgoed of werkkapitaal dat efficiënter kan worden ingezet.

Ondanks het feit dat de winstcijfers van de meeste Japanse bedrijven de afgelopen tien jaar dubbelcijferige groei kenden, liggen de beurskoersen op ongeveer de helft van hun Amerikaanse tegenhangers, stelt Vine.

  • Japanse aandelen kopen? Dit schrijft Robeco

Sterke rally

Inmiddels zal de discount van Japanse aandelen wel iets zijn verminderd. Terwijl Westerse beurzen de laatste weken aan het zijwaartsen zijn geslagen, beklommen Japansen aandelen nieuwe toppen.

Sinds het begin dit jaar zitten Japanse aandelen flink in de lift. De Nikkei steeg ytd met 25%. Dat klinkt voor eurobeleggers wel iets mooier dan is. Van de koerswinst moet namelijk nog wel de waardedaling van de yen worden afgetrokken. De Japanse munt verloor dit jaar ten opzichte de euro ruim 10% van zijn waarde. Een verdere daling wordt verwacht, zolang de Bank of Japan niet meedoet aan de verkrappende politiek van de Fed en de ECB.

  • Lees ook: Japan stocks are roaring back. This rally may be different from the 1990′s ‘bubble high’, aldus CNBC.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Impact beleggen