Fondsportret
Wat is dit?
IEXConnect is het contentplatform om direct in contact te komen met beleggers. IEXConnect content wordt u aangeboden door onze partners. Ook partner worden? Sluit
Fondsportret convertible bond ETF van SPDR

Met converteerbare obligaties snoepen van twee walletjes

State Street introduceerde drie jaar geleden de SPDR Thomson Reuters Global Convertible Bond UCITS ETF. De kritiek vanuit de actieve hoek pareert het passieve converteerbare obligatiefonds met goede resultaten.

Het zijn vaak de snel groeiende small- en midcaps die, op zoek naar de financiële middelen om die groei te faciliteren, convertible bonds uitgeven. Zo kunnen ze tegen een relatief lage rente financiering ophalen, doordat er in dit soort obligaties een optie zit die het recht geeft om deze tegen een aandeel in te wisselen.

“De belegger ontvangt met een lagere couponrente dus meer rendementspotentieel als het bedrijft groeit en daarvan kan worden meegeprofiteerd”, aldus Philippe Roset, hoofd Nederland van SPDR ETF’s bij State Street Global Advisors (SSGA).

“Een convertible wordt als een automatische piloot in een aandelencorrectie vanzelf defensiever en in een aandelenrally juist wat offensiever. Het is daarom een mooie strategische aanvulling in een beleggersportefeuille.”

Altijd correlatie

Bij het uitgeven van de convertible wordt een conversiekoers meegegeven waartegen een belegger de obligaties kan omzetten in aandelen. Hoe hoger de prijs van de convertible bond boven de conversiekoers, hoe groter de correlatie met het aandeel; hoe dieper onder de conversiekoers, hoe meer de convertible zich als obligatie zal gedragen.

Roset: “Daarbij laat de aandelenkant zich vergelijken met de MSCI All Country World Index en de obligatiekant met een Global Corporate Bond Index. Je komt met de convertibles uit in het midden tussen die twee.” Binnen obligaties bevinden global convertibles zich volgens Roset binnen een bandbreedte van investment grade aan de onderkant en high yield aan de bovenkant.

De SPDR ETF bestaat uit zo’n 250 converteerbare obligaties, waarbij de spreiding breed is; met convertibles onder, boven en op de conversiekoersen. De gemiddelde delta van het fonds ligt net onder 0.5. Dit verhoudingsgetal geeft de correlatie met de onderliggende aandelen weer.

Sectoren en landen

Op sectorbasis heeft informatietechnologie met 24% de hoogste weging in het fonds. Roset: “Dat komt onder andere doordat convertibles veel gebruikt worden om expansie te financieren. Daar is de IT-sector een goed voorbeeld van.” Maar met het belang van spreiding in het achterhoofd zijn alle sectoren goed vertegenwoordigd in de ETF, voegt hij toe.

Op landenniveau heeft de Verenigde Staten met meer dan 40% een grote weging in het fonds, wat alles te maken heeft met de grootte van de Amerikaanse markt voor convertibles. Om dat laatste in perspectief te plaatsen haalt Roset de MSCI World Index voor aandelen aan; de VS vertegenwoordigt hier 59% van het totaal. “En in de belangrijke obligatie-indices zitten voor een groot deel US Treasuries en Amerikaanse bedrijfsobligaties. Maar wanneer ik alle Europese landen van de ETF bij elkaar optel, kom ik uit op 35%. De Amerikaanse weging in onze ETF is dus redelijk gebalanceerd ten opzichte van Europa.”

naam voor SEO

Bij de lancering zat er genoeg geld in de ETF om voor spreiding te zorgen, maar waren professionele beleggers terughoudend door onder meer restricties op het gebied van fondsgrootte of de afwezigheid van een driejarig trackrecord, vervolgt Roset. “Dit jaar bestaat de ETF drie jaar en zien we ook groeiende interesse van institutionele partijen en ligt het beheerd fondsvermogen inmiddels op 745 miljoen dollar.” De ETF boekte in de eerste tien maanden van 2017 een rendement van 12,69%.

Economisch tij werkt mee

In een positief economisch klimaat worden er meer cconverteerbare obligaties uitgegeven, constateert Roset. “Daarnaast zijn de verschillen in renteopbrengst tussen investment grade bedrijfsobligaties en convertibles minimaal, omdat er zo veel geld in de markt aanwezig is door het jarenlange beleid van kwantitatieve verruiming.”

De oplopende rente in de VS en de afbouw van kwantitatieve verruiming in Europa boezemen Roset geen angst in. “Dat gebeurt zo geleidelijk dat wij daarvan geen schok verwachten die aandelenmarkten uit balans zou brengen. Daarnaast is het renterisico van convertibles vrij laag, omdat de gemiddelde looptijd (4,9 jaar in de ETF) korter is dan bij reguliere obligatie-indices.”

Roset ten slotte: “Wij zijn optimistisch gestemd over de economische omstandigheden en zien nog genoeg rek in deze herstelperiode. Daarnaast verwachten wij met de afwezigheid van loonstijgingen dat de inflatie voorlopig laag blijft en denken dat de gezonde groei doorzet. Dit maakt dat wij positief over aandelen en dat is weer gunstig voor de performance van convertibles.”

naam voor SEO

Connect is het branded contentplatform van IEXMedia. Deze content wordt u aangeboden door onze partner.

Pensioen