Ruben Munsterman is vier dagen in de week contentmanager van IEXProfs. Daarnaast werkt hij nog één dag in de week bij Follow the Money.

Fondsportret
Fondsportret Henderson Global Property Equity Fund

Doorstart Henderson Global Property

Patrick Sumner gaat met pensioen. Toch zal er niet veel veranderen in de keuken van het fonds.

De Britse assetmanager Henderson heeft afgelopen juni afscheid genomen van Patrick Sumner, een autoriteit op het gebied van vastgoedaandelen. Sumner, die met pensioen gaat, gaf sinds 2004 leiding aan het Global Property Equities Fund, dat 2,7 miljard dollar onder beheer heeft.

In totaal werkte Sumner zeventien jaar bij de vermogensbeheerder. Hij stond aan de wieg van de Europese, Aziatische en wereldwijde vastgoedstrategie van Henderson. Talenten Guy Barnard en Tim Gibson staan nu samen aan het roer van het wereldwijde vastgoedteam van Henderson. De rol van Sumner is dus gesplitst.

“De opvolging is soepel verlopen omdat we genoeg tijd hadden om ons erop voor te bereiden,” vertelt Barnard. “De continuïteit is daardoor gewaarborgd.” De nieuwe fondsmanager benadrukt dat de strategie van het fonds sinds het recente vertrek van de star manager niet is veranderd en ook niet gaat veranderen.

Dat is van belang, omdat een koerswijziging de positie van het fonds in de schappen bij banken ter discussie zou stellen. De opvolgers van Sumner blijven doen waar ze al goed in waren. Zo gaat Barnard, die ook hoofd is van het Pan European Property Equities Fund van Henderson, zich buigen over het Europese gedeelte van het wereldwijde fonds. En Gibson, manager van het Aziatische vastgoedfonds, neemt de regio Asia Pacific voor zijn rekening. Het Noord-Amerikaanse deel van de portefeuille zal ongewijzigd door Harrison Street Securities beheerd worden.

Het vastgoedteam is verder uitgebreid met twee nieuwe namen. Portefeuillebeheerder Nicolas Scherf gaat Barnard assisteren in Londen en analist XinYan Low versterkt het team van Gibson in Singapore.

Ongewijzigd kredietniveau
Enkele maanden geleden bracht kredietbeoordelaar Fitch naar buiten dat het kredietniveau van het Henderson Global PopertyEquities Fund ongewijzigd blijft. Ook zij zijn van mening dat de opvolging van Sumner genoeg voorbereiding heeft gehad. Bovendien, zo meldde Fitch, werkte Barnard lange tijd samen met de vertrokken fondsmanager, namelijk vijf jaar.

“Ik heb inderdaad lang met Sumner samengewerkt en daardoor veel van hem geleerd, zoals het grondig waarderen van aandelen en het goed beoordelen van management,” zegt Barnard.“Ons fonds kijkt op fundamenteel niveau naar aandelen en dus niet zozeer naar regionale ontwikkelingen. Daarnaast spenderen we veel tijd aan het bezoeken van de managementteams. Dat zijn nog steeds de twee dingen die wij het belangrijkst vinden.”

Wat betreft vastgoed in Europa voorziet Barnard mooie kansen. “Uit al onze enquêtes blijkt dat money managers hun asset allocatie verplaatsen naar Europees vastgoed. De sector bevindt zich in een goede positie. Zo is het gemiddelde dividend (3,7%) hoger dan de rentes op de meeste Europese staatsobligaties. Daarnaast beginnen de meeste belangrijke eurolanden weer voorzichtig te groeien.

Het enige gevaar bij groei is dat er misschien te veel vastgoed bij gebouwd wordt. Maar dat zien we op dit moment niet gebeuren.” Vooral Groot-Brittannië is volgens de fondsmanager een positief verhaal. “De Britse economie laat een sterke groei zien en banken durven weer geld uit te lenen. En in Londen, wat toch een apart geval is binnen het land, vechten huurders nog steeds om ruimte. Daar kunnen de huren in populaire delen van de stad zo nog 5 tot 10% omhoog op korte termijn.” Landen waar Barnard zich nog wel een beetje zorgen over maakt zijn Frankrijk en Nederland, waar de economische groei nog erg fragiel is. Sumner zei onlangs tegen de Financial Times dat de beurt nu aan de nieuwe generatie is. Met een opvolger uit de eigen school moet dat goed komen.

Fondsgegevens


Klik op de afbeelding voor een grote versie, bron: Morningstar en Henderson, peildatum: 30 mei 2014.


Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen.

Assetallocatie