Gerben Lagerwaard werkt ruim 25 jaar in de financiële industrie. Begonnen op de trading afdeling, vervolgens naar de dealing room om sell side, equity sales te bedrijven. Nu is hij al ruim 10 jaar werkzaam i bij vermogensbeheerder State Street Global Advisors. In zijn huidige rol is hij verantwoordelijk voor alle relatie management and business development activeiten van en naar institutionele beleggers in continentaal Europa.
Column

Pas op met Chinese aandelen

Ja, de waardering van Chinese aandelen is flink gedaald en ligt inmiddels 25% lager dan die van de rest van de wereld. Maar desondanks adviseert Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors om voorzichtig te zijn met Chinese aandelen.

China is het zieke jongetje van de klas en dat is te merken aan de prestaties van Chinese aandelen. Zeker tegenover aandelen uit ontwikkelde markten is deze underperfomance aanzienlijk. Veel institutionele beleggers hebben hun geld teruggetrokken. Teleurstelling en onzekerheid hebben geleid tot een druk op de verkoopknop.

Nu zijn de problemen van China ook niet gering. China heeft te maken met een 3D-probleem: high debt (hoge schulden), demografische problemen en deflatie, De hoge Chinese schuld verhindert dat de Chinese regering de buidel ruimhartig kan trekken, zoals bij eerdere economische problemen het geval was.

"De problemen van China zijn zeker niet gering"

Terwijl China steeds meer ouderen telt, komen er maar weinig nieuwe jongeren bij. Daarbij zijn veel van deze jongeren ook nog eens werkloos. Daarbij is ook deflatie gearriveerd. Dat is natuurlijk altijd een slecht economisch teken. Zowel consumenten als producenten blijken somber.

Wachten op effect 

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, heeft China een groot vastgoedprobleem. Dat probleem moet niet worden onderschat, aangezien de vastgoedmarkt goed is voor 20% van het Chinese GDP.

Natuurlijk probeert de Chinese overheid maatregelen te nemen om de schade te beperken en de economie vooruit te helpen, maar deze maatregelen zijn gering en het duurt even totdat deze effecten merkbaar zijn.

Enorme discount

Enfin, het is begrijpelijk dat de consensus over China negatief is. Dat zie je duidelijk terug in de performance en waardering van Chinese aandelen. De discount van Chinese aandelen tegenover die uit de VS en de rest van de wereld bedraagt momenteel 25% (zie onderstaande grafiek), en dat komt in de buurt van een all time high, of moet ik in dit geval spreken van een all time low.

Korting van Chinese aandelen tegenover de VS en de rest van de wereld

Veel slecht nieuws is ingeprijsd. Maar of dat voldoende is, hangt af van de toekomstige winsten. Daarover is veel onduidelijkheid nu de Chinese economie in een transitieperiode verkeert. Echte triggers voor koersstijgingen ontbreken nog.

Handelsoorlog is er ook nog

Wie nu instapt in Chinese aandelen moet over een sterke maag beschikken. Aandelen uit de ontwikkelde markten en uit andere opkomende markten ogen aantrekkelijker. Er is veel voor te zeggen om aandelen uit China en de rest van de opkomende markten te splitsen. China verkeert in een andere economische cyclus en heeft zijn eigen grote onzekerheden.

"Wie nu instapt in Chinese aandelen moet over een sterke maag beschikken"

Daarbij heb ik de handelsoorlog met Amerika nog niet genoemd. Voor beleggers past daar actief beleid bij. Sommige sectoren zullen meer geraakt worden door deze handelsspanningen dan andere. Actief beleid kan beter omgaan en (sneller) anticiperen op veranderingen dan een indexoplossing.

Nog even geduld aub

Het zou mij niet verbazen als er steeds meer fondsen worden gelanceerd die wel in de opkomende markten beleggen maar niet in China. Binnen de obligatiemarkt is dat al heel normaal. ESG-problemenzijn voor veel institutionele reden om Chinese schuld te mijden. Overgens leveren Chinese staatsobligaties met een middellange looptijd rond de 3,5% op. Ook dat is geen reden om Chinese schuld te prefereren boven die uit andere landen.

China vertegenwoordigt bijna een derde van de MSCI EM-index. Daarbij leiden tegenvallende prestaties in China vaak tot tegenwind voor andere opkomende markten, waardoor de impact van China op de prestaties van de EM-index wordt versterkt. Bijvoorbeeld, zwakte in de technologiecyclus heeft invloed gehad op de productie in opkomende markten, terwijl een zwakkere vraag naar internationale goederen heeft geleid tot lagere bestellingen in EM-landen.

Mijn boodschap: wees voorzichtig met investeringen in China. Hoewel het negatieve sentiment en de lage waarderingen het neerwaartse risico beperken, moeten investeerders er rekening mee houden dat er geen positieve triggers in het verschiet liggen. Wij geloven dat het uitsluiten van China uit een EM-portfolio kan worden vergezeld door een aparte toewijzing aan China elders, die aansluit bij de risicotolerantie en prestatiedoelen van elke investeerder, en profiteert van de huidige rendementspremie in Chinese aandelen.

Assetallocatie