Column

Hoe zachter de landing, hoe beter

BlackRock Systematic rekent op een spoedige zachte landing van de Amerikaanse economie. Voor de beurs zou dat fantastisch zijn. De AI-rally kan dan gerust overslaan naar de rest van de markt.

Too good to be true? Dat is de titel van de jongste Market Outlook van BlackRock Systematic. Getuigt de beursrally dit jaar van ware liefde, zoals in het iconische liedje van Frankie Valli, of is deze gebouwd op drijfzand?

De BlackRock-analisten Jeff Shen en Raffaele Savi zijn optimistisch. Zij denken dat deze liefdesgeschiedenis nog heel wat hoofdstukken in petto heeft. AI blijft een belangrijk thema, maar de kansen liggen inmiddels overal op de beurs voor het grijpen. Voor hun optimisme hebben de twee analisten een aantal redenen.

1. Inflatie daalt

Als centrale banken proberen met renteverhogingen de inflatie onder controle te krijgen, dan is het altijd de vraag of dat lukt zonder recessie.

Veel economen dachten vorig jaar dat dit onomkeerbaar was voor de VS en Europa. Obligatiebeleggers zaten op dezelfde lijn, getuige de omgekeerde rentecurve. 

Maar de kansen beginnen te keren. De Amerikaanse economie is opmerkelijk sterk – ondanks de bankproblemen eerder dit jaar. Daarbij toont de inflatie duidelijke signalen van afkoeling. Twee factoren die onontbeerlijk zijn voor een zachte landing en een florerende beurs. 

Een van de grote zorgen van de Federal Reserve was dat de inflatie zich zou vertalen in een loonprijsspiraal. Maar volgens Shen en Savi is dat gevaar bijna geweken door een minder krappe arbeidsmarkt. Zij verwachten dat dit straks in de inflatiedata is terug te zien. De positieve inflatiecijfers voor juni waren slechts een voorbode van wat komen gaat.

2. Economische groei is in orde

Er zijn een paar sectoren in de VS die duidelijk te lijden hebben onder de combinatie van hogere rentelasten en loonkosten. Maar de meeste van deze sectoren kunnen tegen een stootje. Gemiddeld genomen is het economische plaatje voorbeeldig. In maart-april waren er nog relatief veel aankondigingen van ontslagen in de VS, maar die trend is voorbij.

De 2,4% groei in het tweede kwartaal bevestigt dat de Amerikaanse economie de richting opgaat van een soft landing. De grootste risicofactor is volgens Shen en Savi de vastgoedmarkt, die het meeste last heeft van de hoge rente en een lage bezettingsgraad in kantoren.

3. Geen dotcombubbel 2.0

Een aanzienlijk deel van de koersstijgingen op de beurs is te danken aan de liefde van beleggers voor kunstmatige intelligentie (AI). Zo'n beetje alle technologiebedrijven die iets doen met AI zitten in de lift. Dat roept de vraag op of er geen sprake is van een herhaling van de internetluchtbel. 

Nee, zeggen Shen en Savi. Ten eerste waren veel van de internetbedrijven begin deze eeuw verre van winstgevend. Bij AI ziet dat er veel beter uit. Bij een bedrijf als Microsoft (eigenaar van ChatGPT) stroomt het geld met bakken binnen.

AI is bovendien niet iets van een verre toekomst. Veel bedrijven kunnen er al op vrij korte termijn geld mee verdienen. Tenslotte speelde de internetluchtbel zich voor een groot deel af bij een klein groepje bedrijven. Bij AI is de spreiding groter.

Tijd voor de rest van de beurs

Feitelijk is de AI-hype grotendeels al voorbij. De laatste weken zitten veel meer sectoren in de lift. Dat past volgens Shen en Savi bij het verbeterde economische plaatje. Zolang de inflatie daalt, zijn zij positief over de beurs in het algemeen.

AI blijft overigens een belangrijk thema. Het is nu tijd voor een meer selectieve benadering. In hun aandelenresearch proberen ze die bedrijven te vinden die op de lange termijn het meest profiteren van AI en die er ook al geruime tijd in investeren. Met die bedrijven kan nog heel veel moois gebeuren, denken Shen en Savi.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Assetallocatie