hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  Ja, investeren in duurzame energieprojecten loont nog altijd

Ja, investeren in duurzame energieprojecten loont nog altijd

Zijn investeringen in duurzame energieprojecten nog wel rendabel nu de rentekosten flink zijn gestegen en de EU energieprijsplafond heeft ingesteld? Marija Simpraga van LGIM Real Assets schrijft van wel. "Investeerders en ontwikkelaars zullen we naar een nieuw evenwicht moeten zoeken."

11 mei 2023 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs

"Het afgelopen decennium verwachtten investeerders een alsmaar kleiner rendement op hun directe investeringen in hernieuwbare energie. Lage inflatie en lage rentes, in combinatie met toenemende zorgen op vlak van milieu, sociale impact en goed bestuur (ESG), dreven de concurrentie voor een beperkt aantal activa steeds verder op. Dit zette de rendementsverwachtingen van beleggers steeds meer onder druk.

Maar nu de rente weer stijgt, rijst de vraag of beleggers meer rendement van hun duurzame activa zullen gaan eisen. En wat betekent die stijging van de kapitaalkosten voor de toekomst van investeringen in schone energie in Europa?

Projecten voor hernieuwbare energie nog steeds rendabel

Wil een project voor schone energie economisch levensvatbaar zijn, dan moet de elektriciteitsprijs waartegen de output wordt verkocht, gelijk zijn aan of hoger zijn dan de economische kosten van het project. Deze kosten worden voornamelijk bepaald door de investeringen, de outputvolumes en de kapitaalkosten.

Afgelopen jaar zagen we zowel hogere capex-vereisten, hogere rentekosten en een energieprijsplafond in de EU. Dit alles heeft beleggers en ontwikkelaars opnieuw doen nadenken over de onderliggende economische logica van infrastructuur voor schone energie.

Echter toen we het effect van deze marktverschuivingen modelleerden, kwamen we tot de positieve conclusie dat het winstgevend is en blijft om de capaciteit voor schone energie uit te breiden. Dit geldt op basis van de huidige prognoses voor de stroomprijzen en gaat zelfs op als de kapitaalkosten het huidige niveau overstijgen. Dat heeft vooral te maken met de gestegen energieprijzen. Deze compenseren de hogere financierings- en uitbouwkosten, ook als we het effect van belastingen op onverwacht hoge winsten en van prijsplafonds voor energie incalculeren.

Een kanttekening bij deze raming is wel dat het uitgaat van één eigenaar die een project in handen heeft, zowel tijdens de ontwikkeling, de constructie als tijdens de operationele fase. Dat is echter zelden het geval. Normaliter wisselen aandelen tussen ontwikkelaars en beleggers al in de beginfase van een project. 

Een bijzondere markt

De Europese markt voor schone energie kent verschillende marktdeelnemers. Zij zijn meestal in verschillende fases van een project betrokken, dragen daarmee verschillende soorten risico's en behalen daardoor andere rendementen uit duurzame projecten.

In de beginfase verwerven bedrijven grond die geschikt is voor de ontwikkeling van duurzame projecten. Daarna volgt de ontwikkelingsfase, waarin ontwikkelaars verschillende technische analyses uitvoeren, waarna de bouw van het project en de oplevering volgen. De ontwikkelaars nemen de initiële risico's op zich, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van grond, bouwvergunningen, netaansluiting en afname-overeenkomsten. Zodra deze sleutelelementen aanwezig zijn, kunnen ontwikkelaars ervoor kiezen om projecten ‘bouwklaar’ te verkopen of zelf de bouw te voltooien en te verkopen zodra die operationeel is.

Investeerders komen meestal in een later stadium bij projecten. Op die manier lopen zij minder risico op vertragingen en kostenoverschrijdingen, waardoor zij doorgaans een lager rendement behalen. Door de lage rente en de lage inflatie van het afgelopen decennium verwachtten investeerders een steeds lager rendement, terwijl investeerders gemiddeld meer betaalden voor infrastructuuraandelen. Maar nu het macro-economische klimaat verandert, kunnen investeerders een hoger rendement gaan vragen van duurzame projecten om zo de hogere kapitaalkosten te compenseren.

Een nieuwe relatie tussen ontwikkelaars en investeerders

Bij duurzame projecten is er een impliciete wisselwerking tussen het rendement van investeerders en dat van ontwikkelaars. Als investeerders een bescheiden verhoging van hun rendement eisen, levert dat ontwikkelaars waarschijnlijk een rendement op dat ruim boven hun drempelwaarde ligt. Dit geldt met name voor efficiënte ontwikkelaars, die vertragingen en kostenoverschrijdingen in de ontwikkelingsfase kunnen minimaliseren.

Momenteel halen ontwikkelaars relatief hoge opbrengsten als ze de risico’s uit hernieuwbare projecten halen en die projecten doorverkopen aan investeerders. Maar als het vereiste rendement van investeerders stijgt, kunnen ontwikkelaars besluiten om meer projecten intern te houden, ook als ze al operationeel zijn.

Volgens ons zijn er grenzen aan de operationele capaciteit die ontwikkelaars kunnen aanhouden. Hun kapitaalkosten zijn doorgaans hoog en het aanhouden van operationele activa drukt het rendement op geïnvesteerd kapitaal. Het is waarschijnlijk niet het meest efficiënte gebruik van de balans. Bovendien drukt een grotere operationele capaciteit op de pijplijn van nieuwe projecten en kunnen ze marktaandeel verliezen aan concurrenten.

Kortom, het veranderende macro-economische klimaat vereist een nieuw evenwicht tussen ontwikkelaars en investeerders, en beleid dat de belemmeringen voor een efficiënte invoering van hernieuwbare energie erkent en aanpakt."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

Lees meer

  • 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt!
  • 30 apr Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen
  • 28 mei Liever investeren in vrede dan in oorlog
  • 03 jun Klimaatbeleggers voelen zich zwaar gehinderd
  • 14 mei Cyclische rugwind ondersteunt private markten

Onderwerpen

  • Impactbeleggen
  • Alternatives

Nieuws van onze partners label connect

  1. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  2. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  3. 05 jun
    De wraak van de thuisspelers
Meer van onze partners
Gastauteur IEXProfs Geplaatst op 11 mei 2023 08:00 meer
Bio

Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Recente columns
  1. label connect "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  2. label connect De wraak van de thuisspelers
  3. label connect "Trumps dollarstrategie leidt tot nieuw valutalandschap"
  4. "Economische risico’s uitzonderlijk hoog"
  5. Trump en de dolle hond-strategie: blaffen zonder bijten
Populaire columns
  1. "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis"
  2. label connect "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers"
  3. label connect JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst
  4. Het enorme potentieel van nature-based finance
  5. label connect Vier megathema's die de groene transitie vormgeven

Meest gelezen

  1. Must Read 11 jun

    Must read: Dit AI-model heeft het hoogste IQ
  2. Must Read 12 jun

    Must read: Beleggers zitten vol in de markt
  3. Must Read 13 jun

    Must read: alle bommen en granaten

Assetallocatie

  • Assetallocatie 09 jun

    Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

    Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

  • label connect

    Assetallocatie 05 jun

    De wraak van de thuisspelers

    Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

  • Assetallocatie 05 jun

    Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

    Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

  • label connect

    Assetallocatie 02 jun

    Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

    Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

  • Assetallocatie 02 jun

    Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente

    State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.

  • Assetallocatie 27 mei

    Beleggers wachten tot de rente 6-7% bedraagt

    Mark Dowding van RBC BlueBay verwacht dat de lange rente in de VS verder oploopt. Als een 30-jarige staatslening 6-7% oplevert, ziet hij beleggers massaal aandelen en andere assets verruilen voor US Treasuries.

Meer Assetallocatie
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group