Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Europese bedrijfswinsten houden knap stand

Aandelenspecialist Helen Jewell van BlackRock is positief verrast door de laatste Europese bedrijfswinsten. Ook dit jaar verwacht zij veel van met name de Europese banken en energiebedrijven.

Een veerkrachtige regio

"De bedrijfswinsten in Europa zijn beter dan gevreesd doordat de lagere energieprijzen en de hernieuwde vraag als gevolg van de opening in China positief uitpakten. Zelfs zonder de energiesector zijn de winsten van de Euro Stoxx 600 Index volgens gegevens van Refinitiv op jaarbasis met ongeveer 8% gestegen. Europa is de enige regio waar de winstherzieningen voor 2024 weer positief zijn."

 

Bankrun kan doorgaan

"De Europese banken profiteren eindelijk weer van de rente. De Euro Stoxx Banks Index is dit jaar bijna 18% gestegen, maar door de sterke winstontwikkeling blijft de koerswinstverhouding onder het langetermijngemiddelde voor de sector.

Wij zijn halverwege vorig jaar positief geworden over financiële instellingen, en denken dat dat de sector in staat is om in 2023 nog beter te presteren. De Europese Centrale Bank blijft streven naar inflatiebeheersing en hogere rentes kunnen meer banken in een positie brengen om geld terug te geven aan aandeelhouders."

Ook energiesector kan doorstijgen

"Energiebedrijven in het VK en Europa boekten in het vierde kwartaal recordwinsten en waren de outperformers van 2022. Kan deze stijging aanhouden? Wij zijn voorzichtig over de rendementen op korte termijn omdat een warme winter de fysieke vraag naar olie en gas heeft verminderd, maar zien op middellange termijn nog steeds een krap aanbod waardoor Europese oliemultinationals indrukwekkende hoeveelheden cash zullen genereren. Deze bedrijven handelen tegen een lagere prijs dan hun Amerikaanse collega's en blijven fors investeren in duurzame energie."

Maar tekenen van margedruk duiken op

"Iets meer dan 50% van de bedrijven in Europa hebben hun vierde kwartaalresultaten op het moment van schrijven gerapporteerd en er zijn tekenen van beginnende margedruk. 60% van die bedrijven versloeg de omzetverwachtingen, maar slechts 50% versloeg volgens gegevens van MSCI de winstverwachting.

Dit komt overeen met wat bedrijven in alle sectoren ons hebben verteld over het toenemende effect van de looninflatie, op een moment dat inflatie in een tijd van vertragende economische groei moeilijker kan worden doorberekend. Wij denken daarom dat bedrijven met een grotere blootstelling aan loonkosten het ook in 2023 moeilijk zullen hebben."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie