Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Stap terug voor aandelen

Volgens hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen zullen centrale banken meer verkrappen dan de markt nu nog verwacht. "Wij zijn in ons beleggingsbeleid alvast voorzichtiger geworden en hebben onze posities in Amerikaanse aandelen verlaagd."

"Aandelenbeurzen hebben een moeizame week achter de rug. De brede Amerikaanse aandelenindex MSCI USA gaf 1,4% prijs, zijn Europese tegenhanger MSCI Europe hield het bij 0,6% verlies.

Luc Aben van Van Lanschot Kempen

50 of 75 basispunten erbij?

De notulen van de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank in juli gaven weinig prijs over de mate waarin de Federal Reserve (Fed) de beleidsrente in september zal verhogen. Zowel 50 als 75 basispunten blijft mogelijk. De Fed zal onder meer de meest recente inflatie- en arbeidsmarktcijfers beoordelen en daarop haar beleid vormen.

Het arbeidsmarktrapport dat na die bewuste bijeenkomst uitkwam, suggereert eerder 75 dan 50 basispunten. Er kwamen veel meer nieuwe banen bij dan verwacht en het gemiddelde uurloon steeg weer sneller.

Ook de reeds aangestipte detailhandelsverkopen wijzen op aanhoudende vraagdruk (en dus prijsdruk) vanuit de consument. Komende vrijdag kunnen de juli-cijfers voor de totale persoonlijke inkomens én bestedingen dit beeld nog een keer bevestigen.

Anderzijds heeft de Fed ook gezien dat de groei nu twee kwartalen na elkaar negatief was. Daarnaast neemt de opwaartse prijsdruk vanuit verstoorde aanvoerketens enigszins af.

Voorzichtiger beleggingsbeleid

Hoe dan ook, de Fed-notulen lijken beleggers eraan herinnerd te hebben dat ze sinds juli wellicht net iets te snel gedacht hebben dat Fed-voorzitter Jerome Powell zijn voet relatief spoedig van het monetaire rempedaal zou halen. Deze verwachting had beurskoersen flink hoger gestuwd. Een beweging die afgelopen week wat werd teruggedraaid.

Wij zijn in ons beleggingsbeleid alvast voorzichtiger geworden en hebben onze posities in Amerikaanse aandelen verlaagd. Onder meer omdat we een hardnekkiger monetaire verstrakking verwachten (lees: hardnekkiger renteverhogingen) dan beleggers inprijzen.

In deze context is het komende vrijdag uitkijken naar Powell’s tone of voice in Jackson Hole, waar de jaarlijkse jamboree van centrale bankiers plaatsvindt. Eens kijken of hij het gerezen rente-optimisme naar beneden praat. Tot die tijd zullen beleggers mogelijk een afwachtende houding aannemen."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie