"Er rijdt een koets met een stoet aan zwaarbewapende, zenuwachtige mannen door een dichtbegroeid bos. In de koets zit de opbrengst van de jaarlijkse belastinginning, geperst uit de arme boeren in de regio. Plotseling staat er een man, slechts bewapend met een flinke boog, midden op de weg en sommeert de koets te stoppen.
In plaats van vol gas te geven en de eenzame boogschutter omver te rijden, besluit de koetsier om toch maar te stoppen want hij weet al wat er nu gaat gebeuren. Uit het struikgewas verschijnen als uit het niets tientallen kompanen van de boogschutter en na wat gesputter over de consequenties van deze schandalige roof wordt de schatkist overgedragen aan de struikrovers.
Deze scene herkent u vast wel, het is een klassiek beeld uit de vele Robin Hood films en series die in de afgelopen decennia zijn verschenen. Er zijn al meer dan 25 films gemaakt over deze legende sinds de uitvinding van de filmprojector en gezien de ideeënarmoede van Hollywood zullen er nog wel vele volgen.
Het klinkt misschien bizar, maar na de start van de coronacrisis hebben we een periode gehad op de financiële markten waarin de struikrovers wonnen van het grote geld. Laten we eens kijken of deze film zoals in Hollywood ook een happy end kent.
Millennials ontdekken app Robinhood
Al lange tijd profiteerden Amerikaanse particuliere beleggers van zeer lage transactiekosten als gevolg van de forse concurrentie tussen brokers. Met de introductie van de beleggingsapp Robinhood in maart 2015 werd dit proces alleen maar versneld. De oprichters van Robinhood Markets hadden zich als doel gesteld de democratisering van Wall Street makkelijk, eenvoudig en goedkoop te maken voor de massa.
De app was meteen een enorm succes, vooral onder millennials die tijdens het wachten op hun sojamelk-cappuccino nog even hun beleggingen checkten. In de jaren sinds de introductie maakte Robinhood een snelle groei door en bood steeds meer diensten aan voor hun jonge klanten, zoals handelen in crypto’s en derivaten.
De start van de coronacrisis zorgde voor een forse daling van aandelenkoersen maar de verveelde Robinhood-beleggers zagen vanaf hun bank thuis een kans en begonnen op grote schaal aandelen in te slaan. Het aantal gebruikers en hun transacties liepen zo snel op dat Robinhood moeite had deze allemaal te verwerken.
Nadat koersen weer flink waren hersteld, zocht de Robinhood-crowd naar nieuwe beleggingskansen. Gewapend met hun eerdere winsten en zeeën van tijd gingen ze aan de slag. Deze nieuwe generatie beleggers vond elkaar op sociale media en platforms, zoals Reddit, waar beleggingstips en de gezamenlijke minachting voor Wall Street werden gedeeld.
Pijlen gericht op hedgefondsen
In de zoektocht naar ’goedkope’ aandelen stuitten deze struikrovers op aandelen die op grote schaal door hedgefondsen waren geshort: het was tijd om Wall Street een lesje te leren. Elkaar aanmoedigend op Reddit begonnen Robinhood-beleggers op grote schaal deze aandelen (en opties) te kopen, waardoor de koersen snel opliepen.
"Het was tijd om Wall Street een lesje te leren"
Dit zorgde voor enorme verliezen bij de hedgefondsen die grote shortposities hadden in deze aandelen en uiteindelijk genoodzaakt waren om hun posities af te bouwen, wat weer leidde tot hogere koersen. Dit was een knap staaltje van struikroverij op klaarlichte dag en zelfs de diepe zakken van de hedgefondsenindustrie konden niet op tegen de massa particuliere beleggers.
"Zelfs de diepe zakken van de hedgefondsenindustrie konden niet op tegen de massa particuliere beleggers"
Na een reeks van dergelijke berovingen waren hedgefondsen genoodzaakt veel van hun shortposities te verminderen. Klagen bij de toezichthouders had weinig zin, die waren niet van plan om Wall Street of hedgefondsen voor te trekken ten opzichte van particuliere beleggers.
Sheriff herstelt orde
Het begon te lijken op een klassieke happy end voor de Robinhood-beleggers, zeker nadat ze hun portefeuilles hadden aangevuld met sterk stijgende cryptobeleggingen. Maar in de afgelopen maanden heeft sheriff Powell het feest in het Sherwood-bos flink verstoord. Het vooruitzicht van een lange reeks renteverhogingen zorgde voor een flinke daling van aandelenkoersen. Vooral techaandelen die het goed hebben gedaan in de coronaperiode worden getroffen in deze correctie en dat zijn nou juist aandelen die populair waren bij Robinhood-beleggers.
Een groot deel van de winst die ze de afgelopen jaren hebben geboekt op hun beleggingen is al verdwenen en de kans is groot dat ze nog dieper in het bos moeten vluchten voor de sheriff. In de afgelopen maanden hebben veel hedgefondsen juist een zeer positieve performance geboekt, mede door hun shortposities in aandelenmarkten.
"In de afgelopen maanden hebben veel hedgefondsen juist een zeer positieve performance geboekt"
De les voor financiële markten is dat net als in voorgaande cycli slechts een paar renteverhogingen al voldoende zijn om de orde te herstellen. Robinhood en andere beleggingsapps hebben er intussen wel voor gezorgd dat de invloed van particuliere beleggers op de beurs aanzienlijk is toegenomen. Maar als hun enthousiasme te groot wordt en waarderingen uit de hand lopen dan kun je erop rekenen dat de sheriff van de Fed uiteindelijk ingrijpt."
Hendrik Tuch, CFA is hoofd vastrentende waarden Nederland bij Aegon Asset Management. Aegon Investment Management B.V. is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten als een beheerder van beleggingsinstellingen. Op basis van haar vergunning is Aegon Investment Management B.V. geautoriseerd om individueel vermogensbeheer en beleggingsadvies te verlenen in de zin van de Wet op het financieel toezicht.